Kisgyerek

Lazactermékek felelősek sok Listeria-járványért

Sokan szeretik a füstölt és pácolt lazacot, nem árt tisztában lenni azzal, hogy komoly fertőzést is kaphatunk ezektől a termékektől.
2024. Február 11.
lazac
Kép: Getty Images

A füstölt és pácolt lazac a magas kockázatú élelmiszerek közé tartoznak, ezek a termékek felelősek sok Listeria-járványért – figyelmeztetett Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. A Food Safety News cikkére hivatkozva azt írták, korábbi németországi Listeria-fertőzéseket megvizsgálva jutottak kutatók erre a következtetésre.

Több száz megbetegedés, 17 halott

A kutatók a 2010 és 2021 közötti időszakban 22 olyan Listeria-járványt azonosítottak, amelyek füstölt és pácolt skandináv lazactermékek fogyasztásával lehettek összefüggésben. A vizsgált években Németországban 228-an betegedtek meg, és 17-en haltak bele igazoltan a liszteriózisba.

A nyers lazactermékek a magas kockázatú élelmiszerek közé tartoznak, mert gyakran szennyezettek Listeria monocytogenes-szel. Éppen ezért terhes kismamáknak, időseknek, legyengült immunrendszerűeknek nem ajánlott a fogyasztásuk.