Terhesség

A magzat elhelyezkedése a méhben

A terhesség során a magzat különböző pozíciókat vesz fel. Ahogy közeledik a szülés, nem mindegy hogyan helyezkedik el a magzat, vannak biztonságosabb és kockázatosabb fekvések is.
2018. November 28.
A magzat elhelyezkedése a terhesség alatt

A legideálisabb pozíció a vajúdás szempontjából a fejvégű, hosszanti elhelyezkedés. Ebben a helyzetben a magzat feje a lábak felé néz, arca az anya háta felé. A legtöbb magzat a terhesség utolsó hónapjában fordul be ebbe a testhelyzetbe. Lássuk, milyen pozíciókban lehet a magzat.

Pozíciók az anyaméhben

Elülső fejvégű fekvés

Vagy más néven koponyavégű fekvésnek is nevezzük, amikor a magzat hosszanti irányba helyezkedik el a méhben, feje a föld felé néz. A magzatok döntő többsége ebben a pozícióban kezdi meg a vajúdást. Ebben a pozícióban – ami a legideálisabb és a leggyakoribb is egyben – a magzat arca az anya háta felé néz.A magzat így tud a legkönnyebben világra jönni, mivel a magzat koponyája és az anya csontos medencéje így illeszkedik legjobban egymásba, illetve a magzat testének és a szülőcsatornának a görbülete is így felel meg a legjobban egymásnak.A baba háta és az anya oldala szerinti fekvést is jellemezhetjük: a magzat háta nézhet az anya bal oldala felé, ezt I. állásnak, ha pedig inkább az anya jobb oldala felé néz, akkor II. állásnak nevezzük.

Hátulsó koponyatartás

Ez az a pozíció, amikor a magzat feje lefelé mutat, háta pedig az anya háta felé néz.Ebben a helyzetben a magzat számára nehéz lehet a fej megszületése a medence legkisebb részén át. Ez lassabb és hosszabb vajúdáshoz vezethet, mint az elülső pozíció, és hátfájást is okozhat.Valószínűbb ez a magzati póz, ha az anya hosszú ideig ül vagy fekszik a várandóssága alatt.

Harántfekvés

Más néven keresztirányú fekvésnek is szokták nevezni. A magzat vízszintesen fekszik a méhben, a magzat az anya gerincére merőlegesen helyezkedik el, arca jobbra vagy balra néz. Ha a vajúdás kezdete előtt sem fordul be a magzat, akkor császármetszés szükséges. Császármetszés nélkül fennáll a veszélye a köldökzsinór előreesésének, vagyis amikor a köldökzsinór előbb születik meg, mint a baba.

Farfekvés

Farfekvésnek vagy más néven medencevégű fekvésnek nevezzük, amikor a magzat farral (fenékkel) lefelé helyezkedik el, a koponyája pedig az anya bordája alatt van. Különböző típusai lehetnek attól függően, hogy hogyan tartja a lábait:Lehet olyan a magzat helyzete, hogy lábai felfelé néznek a testük előtt, így a lábak az arc közelében vannak. Előfordulhat, hogy a magzat “ül”, a lábait behajlítja keresztben a test előtt, ekkor a lábak a száj közelében vannak. Az is előfordulhat, hogy a magzat egyik vagy mindkét lába kinyújtva előre lóg a szülőcsatorna irányába.Farfekvésben maradhat a magzat, ha túl sok vagy éppen túl kevés a magzatvíz, szabálytalan alakú a méh, vagy ikerterhesség esetén. Ikerterhesség esetén az is előfordulhat, hogy az egyik magzat farfekvéses, míg a másik fejvégű.

Honnan tudni, hogy milyen helyzetben van a baba?

A magzat pozícióját a szülész vagy a bába tapintással vagy ultrahanggal tudja megállapítani.

Meg lehet változtatni a magzat pozícióját?

A legtöbb magzat a 36. hétig befordul fejjel lefelé. Ha egy magzat 36. hét után is farfekvésben helyezkedik el, akkor az orvos vagy a bába megpróbálhatja az ECV-t (externalis cephalicus versio) vagyis a külső fejrefordítást.Az eljárás során a nőgyógyász vagy bába a kismama hasára teszi a kezét úgy, hogy az a magzat körül legyen és elmozdítja a magzatot a medencétől, majd először “oldalra” fordítja majd fejjel lefelé.Vannak, akik különféle gyakorlatokat vagy gyógynövényeket javasolnak, ha a magzat farfekvéses, de egyelőre nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy bármelyik módszer működnek. Mielőtt ezeket a módszereket kipróbálnád, fontos, hogy beszélj az orvosoddal.(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)Kapcsolódó cikkeink: