Terhesség

A magzat méretei a terhesség alatt – 3. trimeszter

Az előző trimeszter végén a magzat már 35-40 cm hosszú és kb. 1 kilogrammos volt. Az utolsó harmadban nagy erőkkel készül a kinti életre.
2021. Május 11.
A magzat méretei a terhesség alatt - 3. trimeszter (fotó: Getty Images)

A magzat elképesztő ütemben fejlődik a harmadik trimeszterben is, hogy készen álljon a megszületésre. Lássuk, hogy alakul az utolsó trimeszterben a magzat növekedése, méretei.

A magzat méretei a terhesség alatt – 3. trimeszter

A harmadik trimeszter első hetében a magzat tovább hízik, most már testének 2-3 százalékát teszi ki a zsírszövet. Az izmok tónusa fokozatosan fejlődik, ha most születne még, még igen pici lenne, de már lehetséges, hogy képes lenne önállóan lélegezni. Méreteit tekintve akkor kb. mint egy sütőtök.

A 30. héten a magzat nagy iramban nő tovább, a teljes hossza nagyjából 40 cm, a súlya kb. 1300 gramm. A súlya a következő hetekben még nagyon sokat fog gyarapodni. A fokozódó zsírréteg segít a hőmegtartásban, amire a születése után nagy szüksége lesz.

A 31.héten a növekedése lassulni kezd, de az agyfejlődés felgyorsul. A magzat egyetlen létfontosságú szerve, amelynek még érésre van szüksége, az a tüdő. A magzat súlya kb. 1600 gramm ennek a hétnek a végén. A 32.héttől már nagyobb eltérés lehet a magzatok súlya és hossza között, de kb. 44-45 centiméteres az átlagos hossz és 1600-1800 gramm a súly. Ekkor már a körmök mellett a magzatnak kialakult a szemöldöke, szempillái és a haja. Az eddigi mozgás csökkenni kezd, mert már nincs elegendő helye a méhben.

A 33. hétre a magzatvíz mennyisége eléri a maximumát. Mozgását erőteljesebbnek lehet érezni. Szeme érzékeny a fényre, homályosan lát körvonalakat. Súlya már eléri a 2000 grammot, hossza pedig a 43 cm-t. A következő hetekben súlya és hossza tovább nő, egyre közelebb kerül ahhoz, hogy érett legyen a kinti világra. Ha 34. hetesen születne meg, akkor már nagyon jó eséllyel, akár intenzív orvosi ellátás nélkül is alkalmazkodni tudna a méhen kívüli élethez. A magzatmáz egyre vastagabb. Ezen a héten már nagy valószínűséggel már abban a pozícióban helyezkedik el, amelyben meg fog születni.

35 hetesen súlya már meghaladja a 2500 grammot és még mindig sokat fog hízni az elkövetkező hetekben. Ahogy nő, úgy szűkül a helye a méhben a mozgásra, de azok intenzitása egyre nő. Hossza kb. 45 cm. A 36.héten már 50 cm a magzat hossza, súlya pedig elérheti a 3000 grammot is. A következő hét nagy mérföldkő, hiszen ha ezen a héten születne meg már nem számítana koraszülöttnek. Súlya és hossza tovább nő, de ekkor már nagy egyéni eltérések mutatkoznak. Éretté vált a megszületésre és a kinti világra. A feje már elhelyezkedett a kismedencében, ezért az anya légzése könnyebbé válik.

A következő hetekben akár napi 28 grammot is hízhat a magzat. A 40.hét a terhesség utolsó hete, de csak a kismamák maximum 5 százaléka szül a kiírt időpontban. A 40. hét után terminustúllépésről, ha a szülés a 42.hétig sem indul be spontán, akkor pedig túlhordásról beszélünk.