Terhesség

A mandula segíthet a koleszterinszint csökkentésében

A megfelelő mennyiségű mandula emelheti a "jó" koleszterin szintjét (HDL), miközben fokozza az általa kifejtett koleszterin csökkentő hatást is - fogalmazta meg egy nemrégiben a Journal of Nutrition című kiadványban közölt kutatás.
2017. Augusztus 28.

A mandula segíthet a koleszterinszint csökkentésében

“Több kutatás bebizonyította már, hogy a mandulát tartalmazó étrend csökkenti a “rossz” koleszterin (LDL) szintjét, mely a szívbetegségek komoly kockázati tényezője” – nyilatkozta Penny Kris-Etherton, táplálkozástudományi professzor. “Azonban nem sokat tudtunk a mandula HDL koleszterinre gyakorolt hatásáról, melyet “jó” koleszterinnek is szoktunk nevezni, és csökkenti a betegségek kialakulásának valószínűségét.”

A kutatók azt is szerették volna vizsgálni, hogy hogyan változik a HDL működése, mely a koleszterin szövetekből való összegyűjtése, majd a testből való eltávolításában való segédkezés. “A HDL igen kicsi, mikor bekerül a keringésbe. Ezután egy szemeteszsákhoz hasonlóan egyre nagyobb és gömbölyűbb lesz, ahogy gyűjti össze a sejtektől a koleszterint, mielőtt a májnak leadná azokat.” Az összegyűjtött koleszterin mennyiségétől függően a HDL koleszterinnek öt csoportját ismerjük, mely a nagyon kicsi pre-Béta-1-től a nagyobb, érettebb Alfa-1-ig terjed. A kutatók reményei szerint a mandula fogyasztásával több Alfa-1 molekula jön létre, mely a jobb HDL funkció jelzője.

A kutatásban 48 emelkedett LDL szinttel rendelkező férfi és nő vett részt kettő hathetes diétában. Az étrend azonos volt, a mindennapos nasit kivéve. Az egyik diéta során 43 gramm mandulát fogyasztottak mindennap, míg a kontroll időtartam során banános muffint kaptak nassolnivaló gyanánt. A kutatók a vizsgálat elején és végén is megmérték a résztvevők HDL szintjét. A kontroll étrendhez képest a mandulát tartalmazó étrend 19%-kal növelte az Alfa-1 HDL szintjét.

“A mandula nem zárja ki a szívbetegség kialakulásának kockázatát, azonban egy egészséges alternatíva lehet, ha nassolni szeretne az ember” – magyarázta Kris-Etherton. “Emellett sok rostot, E-vitamint és “jó” zsírokat tartalmaz.”

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress