Terhesség

A mell változásai

A női mell mérete elsősorban a benne raktározódó zsírszövet mennyiségétől függ. A tejtermelődésért felelős mirigyállomány lebenyei azonban jelentős méretváltozáson mennek keresztül a várandósság kezdetétől, leggyakrabban az ötödik-nyolcadik héttől kezdve.
2007. Szeptember 06.

Ahhoz hasonlítható ez a folyamat, amikor a bodzabokor fürtös virágzatának sok apró bimbója kinyílik. Közben a bimbóudvar is sötétebb színű lesz, s a bőrhöz közeli vénák megnagyobbodnak, jól láthatóvá válnak. Ezek a folyamatok nem minden nőnél járnak szemmel is látható méretváltozással, mert előfordul, hogy a mirigyállomány terjedelme a zsírszövet rovására növekszik.

Többféle hormon is befolyásolja a mell felkészülését a szoptatásra: az ösztrogén a tejjáratok fejlődéséért felelős, a progeszteronszint növekedése a harmadik hónap táján egyre jelentősebben befolyásolja a tejtermelő hólyagocskák, az alveolusok méretét, egyúttal pedig gátolja a nagyobb tejmennyiség képződését. (Erre ugyanis majd csak a szülés után kerül sor, amikor a lepény is távozott. Ha kis darabkái mégis a méhben maradnak, akkor ez a progeszteron-hatás további érvényesülése miatt gátolja a tejbelövellést.)

A harmadik hormon az előtejképződés, a kolosztrum megindulásáért felelős prolaktin. Noha legkésőbb a várandósság félidejétől elindul az utóbbi folyamat, nem érzékeljük mindig látható jelét. Sok kismama viszont tapasztalja, hogy különböző helyzetekben pár csepp sárgás színű előtej szivárog a mellbimbójából. Kifejni semmiképp sem kell, elég, ha langyos vízzel lemossuk a napi tisztálkodás során.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Az ezerarcú anyatej
  • Tejbelövellés: amit tudni érdemes
  • Törődj a melleiddel is!
  • Forrás: Kismama magazin