Terhesség

A szélsőséges hőmérsékletnek való kitettség lassíthatja a magzat fejlődését

A túl meleg illetve a túl hideg hőmérséklet összefüggésbe hozható az alacsony születési súllyal egy reprezentatív mintán végzett izraeli kutatás eredménye szerint.
2021. Október 25.
A szélsőséges hőmérsékletnek való kitettség lassíthatja a magzat fejlődését (fotó: Getty Images)

Az izraeli Bar-Ilan Egyetem Azrieli Orvosi Karának kutatója által vezetett, több mint 600 000 szülést vizsgáló izraeli tanulmány összefüggést mutatott ki a magas illetve az alacsony hőmérséklet és az alacsony születési súly között, különösen a terhesség második és harmadik trimeszterében a hőségnek való kitettség között.

Az Environmental Health Perspectives című folyóiratban közzétett tanulmány a terhesség alatti extrém alacsony és magas hőmérsékletre való érzékenység és a magzati növekedést vizsgálta a 2010-2014 közötti időszakban Izraelben született 624 940 gyermek országos kohorszában.

A tanulmányt Dr. Keren Agay-Shay, a Bar-Ilan Egyetem Azrieli Orvosi Karának Egészség- és Környezetkutatási (HER) Laboratóriumának igazgatója vezette, a Bar-Ilan Egyetem Földrajzi és Környezetvédelmi Tanszékének, a Haifai Egyetem, a Ben-Gurion Egyetem, az Izraeli Meteorológiai Szolgálat, az ISGlobal, a spanyolországi Universitat Pompeu Fabra és a CIBER Epidemiologia y Salud Publica kutatóival együtt.

A kutatók összegyűjtötték, modellezték és elemezték az összes regisztrált élveszületés adatait, a születéskori lakóhelyre vonatkozó információkat, valamint a terhesség során a környezet hőmérsékletét. Ezt követően három éghajlati övezetre osztották az országot, és statisztikai elemzést végeztek, amelyben összehasonlították az összes adatot a napok, hetek és trimeszterek során a terhesség során.

Az összes élveszületésre vonatkozó születési anyakönyvi adatok tartalmazták a csecsemő születési paramétereit, a szülők szociodemográfiai jellemzőit és a születéskori lakcímet.

Izrael rendkívül változatos éghajlatát, amelyet a tengerszint feletti magasság, a földrajzi szélesség és a Földközi-tenger közelsége határoz meg, három éghajlati övezetbe sorolták. Az egyes zónák esetében a különböző időszakok, például napok, hetek, trimeszterek és a teljes terhesség alatt mért napi átlaghőmérsékleteket percentilisekké alakították át a kohorsz összes, az adott éghajlati zónában lakó nő közötti eloszlás alapján. Ezt centilisekre kategorizálták.

Ezután a kutatók statisztikai elemzést végeztek, és értékelték a hőmérsékleti centilisek és a születési súly közötti összefüggéseket, korrigálva az újszülöttek etnikai-vallási csoportját, nemét, valamint az anyák családi állapotát, származását, életkorát, iskolázottságát, társadalmi-gazdasági osztályát és foglalkoztatási státuszát.

Eredmények

A magas és alacsony hőmérséklet és a születési súly között következetes összefüggéseket figyeltek meg. A legerősebb összefüggéseket a második, és különösen a harmadik trimeszterben figyelték meg a meleg és a hideg időjárás esetében.A leghidegebb és legmelegebb hőmérséklet alacsonyabb születési súllyal járt együtt, mint az egyes eloszlások közepéhez közeli hőmérsékletek.A trimeszter-specifikusságot vizsgálva a legerősebb összefüggéseket a harmadik trimeszterben mért szélsőséges hőmérsékletek esetében becsülték. A születési súly és a leghidegebb, illetve legmelegebb hőmérséklet közötti fordított összefüggések az első és második trimeszterben is szignifikánsak voltak, de gyengébbek voltak, mint a harmadik trimeszterre vonatkozó megfigyelések.”Tanulmányunk kimutatta, hogy mind a magas, mind az alacsony hőmérsékletnek való kitettség és a születési súly közötti szignifikáns összefüggéseket Izraelben. Az alacsonyabb születési súly a méhen belüli növekedés rendellenességeit jelezheti, és kockázati tényezője a kora gyermekkorban és az egész élet során jelentkező megbetegedéseknek” – mondta Dr. Keren Agay-Shay, a Bar-Ilan Egyetem Azrieli Orvosi Karának HER Laboratóriumának igazgatója. “Tanulmányunkban egy újszerű, nagy felbontású tér-időbeli modellt használtunk, amelyet korábban nem alkalmaztak. Az összefüggések mintázatai konzisztensek voltak” – teszi hozzá Agay-Shay.A tanulmány szerint a hideggel szembeni sebezhetőség potenciális időszaka a terhesség 3-36. hete között, a legerősebb összefüggés a 36. héten, a hőséggel szembeni sebezhetőség időszaka pedig a terhesség 3-9. és a 19-34. hete között van.A kutatók hangsúlyozzák, hogy az éghajlatváltozás következtében emelkedő hőmérsékletek miatt a közegészségügyi szervezeteknek tanácsos lenne stratégiákat kidolgozniuk e kihívások kezelésére nemzeti és közösségi szinten egyaránt. Emellett a hőmérséklettel szembeni sebezhetőség azonosítása segítheti az orvosokat a terhes nőknek nyújtott ajánlások összeállításában és finomításában.(Cikk forrása: sciencedaily.com)