Terhesség

Az időjárás befolyásolhatja a baba születési súlyát

Egy új kutatás szerint a szokatlanul meleg vagy hideg időjárás hatással lehet a születendő baba súlyára.
2017. Március 17.

Kutatók azt találták, hogy azok a nők, akik a terhességük alatt szélsőségesen meleg vagy hideg időjárásnak voltak kitéve, nagyobb eséllyel adtak életet a normálisnál alacsonyabb súlyú gyermekeknek, annak ellenére, hogy szó sem volt koraszülésről.

Ezek az eredmények további kutatások szükségességét indokolják, emellett pedig „arra hívják fel figyelmet, hogy az emberekben fontos lenne tudatosítani, hogy a globális felmelegedés a szélsőséges időjárási jelenségek mellett ilyen és ehhez hasonló következményekkel járhat” – írják a kutatók abban a közleményben, melyet az Environmental Research nevű folyóirat következő számában tesznek közzé.

A kutatásban több mint 220 ezer 19 különböző amerikai kórházban, 2002 és 2008 között született csecsemő adatait elemezték. Vizsgálták a kórházak régióinak napi időjárását, kiszámolták minden egyes terhesség trimeszterei és a terhesség teljes időtartama alatt mért átlaghőmérsékletet is.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a hőmérséklet hatással van-e az időre (37. terhességi héten vagy annál később), ám alacsony (2,5 kg vagy kisebb) súlyú gyermekek születésének nagyobb előfordulására. Nyilvánvalón a hőmérséklet szélsőségességét az adott városban megszokott időjáráshoz mérten vizsgálták. Tehát például míg egy massachusettsi kórház estében a -3 foknál, addig egy Miamiban található kórháznál már a 20 foknál alacsonyabb hőmérséklet is hidegnek számított.

Azok a kismamák, akik az átlagosnál melegebb vagy hidegebb időjárási körülményeknek voltak kitéve a terhességük alatt 2,5-ször nagyobb eséllyel szültek kisebb súlyú babát, mint azok, akiknek nem volt részük szélsőséges időjárási viszonyokban.

Túl hidegben, túl melegben ne menjünk ki

„Míg többet nem tudunk a kérdésben, addig csak annyit tehetünk, hogy azt tanácsoljuk a várandós kismamáknak, hogy amennyiben lehetséges, kerüljék a kint tartózkodást extrém időjárás esetén” – mondta Pauline Mendola, epidemiológus, a kutatás vezetője.

Egyelőre pontosan nem tudják, hogy mi okozza a baba súlyában kialakuló változást, de a kutatók arra gyanakodnak, hogy az extrém hideg vagy meleg hőmérséklet akadályozza a vér szabad áramlását a méhbe, mely befolyásolhatja a magzat növekedésének ütemét.

Az eredmények akkor is változatlanok voltak, amikor olyan faktorokat is figyelembe vettek, mint a baba neme vagy az édesanya BMI indexe. Ugyanakkor nem tudtak ellenőrizni olyan tényezőket, mint hogy mennyi időt töltött a kismama a szabadban, milyen gyakran használt hűtő vagy fűtő berendezéseket – pedig ezek is befolyásolhatják az eredményeket.

Ez az új kutatás azonban továbbviszi a kutatócsoport azon korábbi tanulmányát, mely arra talált bizonyítékot, hogy a szélsőséges időjárási körülmények növelik a koraszülés bekövetkeztének esélyét.

Ezek is a témához kapcsolódnak:

Már megint felfáztam

A magzat fejlődése

Az alacsony születési súly és a terhesség alatti stressz hosszú távon kihat a nők egészségéreA születési súly kihat a mentális egészségre