Terhesség

A szülés négy szakasza

Azzal, hogy megismered a szülés szakaszait, jobban rá tudsz készülni a nagy napra.
2020. Március 03.
Te tudod, milyen szakaszai vannak a szülésnek? (Fotó: Getty Images)

A szülés első szakasza: a méhnyak elkezd kinyílni

A szülés első szakaszában a méhnyak vékonyodni kezd és 3 cm-ig kitágul. Ez a szakasz 3 fázisból: a korai szülési szakaszból, az aktív szülési szakaszból és az átmeneti fázisból.

Korai szülési fázis

Ez a fázis általában 8-12 óra hosszáig is eltarthat, amíg el nem folyik a magzatvíz. Ekkor az összehúzódások 30-45 másodpercig tartanak, 5-30 perces időközönként, és általában nagyon enyhék. A Mayo Clinic megjegyzi, hogy tiszta, rózsaszín vagy enyhén véres folyás is jelentkezhet, amikor távozik a nyákdugó, amely előtte a nyaki nyílást zárja el. Ha azonban erős a vérzés, azzal azonnal orvoshoz kell fordulni.

Aktív fázis

A szülés első szakaszának következő fázisában a méhnyak 4 cm-ről 7 cm-re tágul, az összehúzódások pedig szabályosabbá és intenzívebbé válnak – ezek általában 45-60 másodpercig tartanak, és 3-5 perces időközönként jelentkeznek. Ekkor már ideje elindulni a kórházba. A lassú, hasi légzés segíthet ekkor enyhíteni a panaszokat.

Átmeneti fázis

Ez a fázis a szülés legnehezebb, legfájdalmasabb része, és a legrövidebb is, 15-60 percig húzódhat. Ebben a fázisban a méhnyak 8 cm-ről 10 cm-re tágul, az összehúzódások 60-90 másodpercig tartanak, és 30-120 másodperces időközönként jelentkeznek. A legtöbb kismama szerint ekkor a legkimerültebbek, ezért fontos, hogy annyit pihenjenek ekkor, amennyit csak tudnak. A hidratáltság is nagyon fontos, és nem árt rendszeresen kimenni a mosdóba.

A szülés második szakasza: a baba születése

A szülés második szakaszában találkozol végre a kisbabáddal. Ebben a szakaszban kell a legtöbb erőbedobást tenned, ugyanis ekkor kell kitolni a babát. Ez a szakasz 20 perctől akár néhány óráig is eltarthat – a szakemberek szerint ahhoz is köze van, hogy korábban már szült-e a kismama, de hatással van rá a baba mérete és helyzete is. A legkényelmesebb helyzet megtalálásával, mint az ülés, guggolás, térdelés, enyhítheted a fájdalmakat. A Mayo Clinic szerint érdemes a feszültséget nem az arcizmokra irányítani, hanem a kitolásra koncentrálni.

A szülés harmadik szakasza: a méhlepény kitolása

A szülés harmadik fázisában a méhlepényt is ki kell tolnod – amíg a baba az anyaméhben volt, ez biztosította számára az élelmet és az oxigént. A méhlepény a hüvelyi szülés után 5-30 perccel leválik a méhről, míg császármetszés esetén az orvos eltávolítja. Mindkét esetben ellenőrzik, hogy levált-e a méhlepény, és nem maradt-e fent egy része sem.

A szülés negyedik szakasza: az anyai felépülés

A szülés utolsó szakasza a baba és a te felépülésedről szól, és a baba szoptatása mellett ideális alkalom a bőr-bőr kontaktushoz is. Ennek az előnye a babára nézve, hogy szabályozni tudja a szívverését és a légzését, az anyukára nézve pedig stresszcsökkentő, és segíti a kötődést.

Forrás: smartparenting.com.ph