Terhesség

A legjobb pózok, hogy könnyebb és gyorsabb legyen a szülés

Bár a szülést a legtöbben háton fekvésben képzeljük el, ez valójában nem igazán kényelmes, és a babának sem segít, hogy könnyebben kibújjon. Melyek a legjobb szülési pózok?
2018. Március 03.
Szülés közben többször is érdemes pozíciót váltani

Miért is fontos a megfelelő pozíció? Elviselhetőbbé teheti a fájdalmakat és segítheti a magzat útját a szülőcsatornába. Rögtön két dolgot érdemes azonban tisztázni: egyrészt, minden szülés más, és minden szülő nő számára más pozíció a legjobb, legkényelmesebb. Másrészt, a szülés hosszú folyamat, több szakaszra osztható, és minden szakaszban más lehet a kényelmes. Ideális esetben az anyuka nemcsak kiválaszthatja, hogy milyen pozícióban érzi magát a legjobban, de ezt váltogathatja is a szülés során, annyiszor és olyan gyakran, ahogyan csak akarja.

Természetesen, a pozíció megválasztása rendkívül nagy mértékben függ az anya és a magzat állapotától, esetleges problémáitól, illetve a kórházi protokolltól is (sajnos, még mindig viszonylag kevés helyen érhetőek el a szülést segítő eszközök, és arra sincs mindenhol lehetőség, hogy az anyuka pozíciót válasszon – érdemes ezt is megbeszélni az orvosunkkal!).

Ezeket a pozíciókat érdemes kipróbálni!

A négykézlábra ereszkedés, vagyis ha a tenyerünkre és a térdeinkre támaszkodunk, enyhítheti a gerincre nehezedő nyomást és a fájdalmakat, segíthet megnyitni a medencét, javíthatja a magzat oxigénellátását, és a szakemberek szerint időnként a baba szívverését is hatékonyabban lehet ellenőrizni ebben a pózban.A szülés rendkívül fárasztó, éppen ezért kényelmes és pihentető lehet az ülés, akár székben, nagy felfújt labdán, sőt még a vécén is. A széttett lábakkal való üldögélés emellett csökkenti a medencetájékra, illetve a gátra nehezedő nyomást. Magas vérnyomásban szenvedő kismamáknak azonban kevésbé ajánlott! A speciális szülőszékben pedig nemcsak vajúdhatunk, de a babát is világra hozhatjuk!A nagy labdát máshogy is használhatjuk: sok kismama számára lehet kényelmes pozíció, ha hozzádőlhetnek vagy rátámaszkodhatnak a labdára. Rugózni is lehet rajta, ami szintén fájdalomcsillapító hatású lehet, és a labdán való üldögélés vagy az arra való támaszkodás a hátra nehezedő nyomást is enyhíti. Mindenképpen legyen azonban valaki mellettünk, mert könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat!A guggolás (különösen, ha meg tudunk kapaszkodni egy székben, labdában, vagy éppen a szülésünket kísérő személyben) segít a medence ellazításában és nyitásában, a magzatnak pedig több helye lehet a szülőcsatornában. A kitolási szakaszban is lehetünk ebben a pozícióban!Ha szívesebben feküdnénk le, az oldalfekvő pozíció az anyuka számára pihentető lehet, a magzatot pedig a megfelelő helyzetbe segítheti. Magas vérnyomásban szenvedő hölgyeknek is ajánlott! Még kényelmesebbé tehetjük, ha a térdeink közé egy nagyobb párnát, összehajtott takarót szorítunk!Ebben a videóban több pozíciót is bemutatnak!(Cikk forrása: thebump.com)Ezt is érdemes elolvasni: