Terhesség

Testhelyzetek, amelyek könnyítik és gyorsítják a szülést

A vajúdás során sokat enyhíthet a fájdalmon, ráadásul a szülés folyamatát is meggyorsíthatja, ha a klasszikus háton fekvés helyett különböző alternatív testhelyzetekkel próbálkozunk. 
2019. November 23.
Testhelyzetek, amelyek megkönnyítik és meggyorsítják a szülést Forrás: iStock

Szerencsére ma már nem kell feltétlenül fekve vajúdni, ami egyrészt nem a legkényelmesebb, de még csak nem is a legcélravezetőbb testhelyzet a szülés során. Manapság inkább arra ösztönzik a szülőszobán az anyukákat, hogy bátran keressék meg a számukra leginkább komfortos pózt, és ha úgy esik jó, változtassák azt, ahányszor csak szeretnék. A háton fekvés helyett így bátran ki lehet próbálni a következő, igencsak hatékony pozitúrákat:

Állva vagy sétálva

A függőleges testhelyzet nagyon hasznos, mivel a gravitáció is tud dolgozni, lehetővé téve a medence nyitását, illetve a baba lefelé történő mozgását a szülőcsatornába. Mindezzel meggyorsíthatod a szülés folyamatát. A sétálgatás a gyakoribb összehúzódások idején már nem lesz kivitelezhető, és állni is úgy lesz a legkényelmesebb, ha az összehúzódások alatt a falnak, vagy a párodnak támaszkodsz.

Hintázva

Ha lehetőséged van rá, próbáld ki a nagy labdán való ringatózást. Hintázhatsz rajta a csípőddel és a medencéddel körözve, ami szintén ösztönzi a babát a lefelé ereszkedésre. Ha folyamatos monitorozásra van szükség, abban az esetben is felveheted ezt a testhelyzetet, de a guggolást és az ülést is.  

Guggolva

Ha már kényelmetlen az állás a gyakori összehúzódások miatt, érdemes a guggolást is kipróbálni. Ez a testhelyzet szintén segít nyitni a medencét, és a gravitáció továbbra is dolgozhat. Ebben a pozícióban mindenképpen szükség van támaszra, segíthet a párod, vagy egy bordásfal is, hogy ne legyél ingatag, és a lábaid se fáradjanak el túlságosan. 

Ülve

A guggolásnál némileg talán kényelmesebb, de hasonló előnyökkel bíró testhelyzet az ülés, ami enyhíti az összehúzódások fájdalmát, segíti a medence nyitását, és a baba útját a szülőcsatornába. Ülhetsz az ágyon, széken, vagy akár a labdán is. Epidurális érzéstelenítés esetén is ki lehet próbálni az állás és sétálás helyett. 

Hajolva vagy térdelve

Ráhajolhatsz egy halom párnára az ágyban, de térdelhetsz is úgy, hogy megtámaszkodsz egy széken vagy labdán. Ez a testhelyzet különösen akkor praktikus, ha a hátadra, a gerincedre túl nagy nyomás és fájdalom helyeződik a vajúdás során.

Négykézláb

Egy másik módja annak, hogy enyhíts a hátfájdalmon, az a négykézláb pozíció, ami kellemesen megdönti a medencét, ráadásul jó hozzáférést biztosít a párodnak, ha szükséged lenne egy kis hátmasszázsra. 

Oldalt fekve

Ha úgy érzed, jólesne a fekvő pozíció, a háton fekvés helyett – ami a vérkeringésnek sem a legideálisabb, ugyanis a baba nyomást gyakorol a fő erekre – helyezkedj inkább az oldaladra. Bizonyos összehúzódásokat ez a pozíció is segíthet könnyebben átvészelni, és segíthet abban az esetben is, mert igen, ilyen is van, ha lassítani kell a szülés folyamatát. Az oldalt fekvés mellett a félig ülő, félig fekvő pozíció is biztonságos az anya és a baba vérkeringésére nézve, így ezt is bátran kipróbálhatod. 

+1 érv a függőleges szülési testhelyzetek mellett

Az orvosi vizsgálatok azt mutatják, hogy a függőleges testhelyzetek – állás, sétálás, guggolás és ülés – hatására körülbelül egy órával és 22 perccel lerövidülhet a szülés első szakasza. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy azoknak a nőknek, akik a vajúdás egy részét függőleges testhelyzetben töltik, kisebb valószínűséggel van szükségük császármetszésre. Ezzel együtt nagyon fontos, hogy ne érezz kényszernek semmilyen testhelyzetet sem, mindig keresd a legkényelmesebbet, figyeld a tested jelzéseit.  

(Cikk forrása: whattoexpect.com)