Terhesség

A szülés utáni erőnléthez is kell a vas

A baba egészséges fejlődése mellett a kismama erőnlétéhez, egészségéhez is szükség van a vas pótlására. De nemcsak a várandósság alatt, hanem a szoptatás időszakában is magasabb az anya szervezetének vasszükséglete.
2022. Július 04.
A szülés utáni erőnléthez is kell a vasFotó: Getty Images

Miért szükséges pótolnia a vasat a kismamának?

Akár teherbe szeretne esni egy nő, akár kismama, vagy már éppen a szülés utáni időszakban van, nagyon fontos ellenőriztetnie a vasszintjét, és az orvos utasításainak megfelelően pótolni a vasat, hogy csökkentse a vashiányos vérszegénység (anémia) kockázatát.

Az alacsony vasszint anémiához vezethet, ami különböző tünetekkel járhat együtt. Egyebek között ezek jelezhetik a problémát: 

  • fáradtság,
  • hideg kezek és lábak,
  • szédülés,
  • gyengeségérzet,
  • sápadt bőr,
  • magas pulzusszám,
  • fejfájás,
  • légszomj,
  • hajhullás.

Leggyakrabban az alacsony vasbevitel az oka a vérszegénységnek, illetve bizonyos egészségi állapotok, amelyek nehezítik a vas felszívódását. Továbbá a nők esetében a terhesség idején megnövekszik – közel kétszeresére – a szervezet vasszükséglete, hiszen a magzatnak is az édesanya biztosítja a vasat a megfelelő fejlődéshez és gyarapodáshoz.

Mennyi vas bevitelére van szüksége a kismamának?

A terhesség során a szervezetnek nagyobb mennyiségű vért kell termelnie, hogy ellássa a babát a méhlepényen keresztül tápanyagokkal és oxigénnel – ehhez azonban vasra van szüksége. Emellett a vas azért is fontos, hogy segítsen megelőzni olyan egészségi állapotokat, amelyek a baba fejlődésére és az anya egészségére egyaránt negatív hatással lehetnek.

A WHO ajánlása szerint a terhes nőknél napi 30-60 mg vas bevitelére van szükség. A vas és a folsav pótlása szájon át szedhető vaspótló készítmények segítségével történhet, egyeztetve a kismama orvosával. Vaspótlásra az egész várandósság alatt szükség van, különösen is az utolsó 10 hétben, mert a baba ebben az időszakban kezdi felépíteni a saját vastartalékait.

A vérszegénység megelőzése a baba érkezése előtt azért is fontos, mert összefüggés van az anyai vérszegénység és az alacsony születési súly, a koraszülés, a preeklampszia, illetve az anyai és a perinatális mortalitás között. Vérszegénység esetén az édesanyánál a szoptatás is nehezebb lehet, továbbá növekedhet a depresszió és a szorongás esélye is.

A szülés után is magasabb a vasszükséglet

A baba születése utáni időszakban egyrészt a szülés során (akár szövődménymentes hüvelyi szülésről, akár császármetszésről legyen szó) veszített vér, illetve az első nagyjából 6 hétben a szülés utáni vérzés (lochia) miatt is csökkenhet a vas mennyisége. Másrészt az anyatejes táplálás miatt eleve magasabb az édesanya szervezetének a vasszükséglete.

A WHO szerint az ajánlott vasbevitel legalább napi 10-30 mg a szoptatás idején. A szülés utáni vaspótlás segít abban, hogy az édesanya energikusabb legyen, és támogatja a szoptatást is. A túl alacsony vasszint befolyásolhatja a hangulatot – ingerlékenyebbé, fáradtabbá teheti az édesanyát, és fokozhatja a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét. Továbbá az első hónapokban a baba számára szükséges vasat is az édesanya biztosítja az anyatej által.

A kiegyensúlyozott étrend mellett az orvos ajánlásának megfelelő vaspótlás segíthet, hogy a regeneráció során a vasszint visszatérjen a normálisra.

A vasban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a vörös húsok, a hal, a baromfi, amelyek úgynevezett hemvasat tartalmaznak, amit a szervezet könnyebben tud felhasználni. A hüvelyesek, az aszalt gyümölcsök, a korpapehely, a sötétzöld zöldségek pedig nehezebben hasznosuló, úgynevezett nem-hemvasat tartalmaznak.

A vas felszívódását segíti a C-vitamin, ezért ajánlott például C-vitaminban gazdag gyümölcsöt vagy zöldséget is fogyasztani mellé. A tea és a kávé pedig nehezítheti a vas felszívódását az élelmiszerekből a bennük található polifenolok miatt. Érdemes olyan vaspótlót szedni, amely nem lép kölcsönhatásba az étel- és italösszetevőkkel, ezért jól hasznosul.

Források: