Terhesség

A szoptatáshoz hasznos vasat is szedni

A vaspótlás nem csak a terhesség alatt fontos.
2022. Július 06.
A szoptatás alatt is érdemes folytatni a vaspótlástFotó: Getty images

Az anya egészsége miatt a vasban gazdag ételek fogyasztása mellett a szoptatás teljes időszaka alatt pótolnunk kell a vasat, különösen akkor, ha a tejmennyiség csökkenése mellett fáradtság, szédülés vagy depresszió jelentkezik.

Mi minden szükséges a sikeres szoptatáshoz?

A szoptatás kezdeti időszaka meghatározó lehet. Sok édesanya tapasztal ilyen-olyan nehézséget, ezért az első és legfontosabb a felkészültség és a támogató környezet. Ahhoz, hogy a baba hatékonyan szopjon és kialakuljon a kereslet-kínálat elve, elengedhetetlenül fontos, hogy semmilyen módon ne szabályozzuk a szoptatást: sem időtartamban, sem az alkalmak korlátozásában, sem napszakok tekintetében. Egy újszülött naponta akár 12-15 alkalommal is mellre kívánkozhat, egy-egy alkalom hossza szinte bármennyi lehet, nappal és éjszaka egyaránt. A kereslet-kínálat elve azt jelenti, hogy éppen annyi tej fog termelődni, amennyire a babának szüksége van, ennek azonban az igény szerinti szoptatás a feltétele.

A megfelelő hormonális működés szintén előfeltétele a szoptatásnak. A prolaktin fő feladata, hogy már a terhesség alatt felkészítse a szervezetet a szoptatásra, szülés után pedig a tejelválasztásban van fontos szerepe. A hormon termelését számos tényező, például bizonyos gyógyszerek szedése vagy a stressz is befolyásolhatja. Ezért is rendkívül fontos, hogy az anyát nyugodt, segítő környezet vegye körül.

Lényeges, hogy az anya kiegyensúlyozottan étkezzen, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon, és ha éppen nem szoptat, akkor pihenjen.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás nemcsak a terhesség, hanem a szoptatás alatt is nagyon fontos, méghozzá az anyai egészség mellett a magzat és az újszülött szempontjából is. A változatos, tápláló ételekre főként az anyának van szüksége, ugyanis az anyatejben található vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék mennyisége – szélsőséges helyzeteket leszámítva – viszonylag állandó. Ha az anya nem táplálkozik megfelelően, akkor a teste a saját tartalékait használja fel ahhoz, hogy anyatejet állítson elő.

A vasat a szoptatás alatt is pótolni kell

Vashiányra utaló jel lehet a fáradtság, szédülés, légszomj, gyakori fejfájás, sőt, időnként a tejmennyiség csökkenése is.

Az anyatejes táplálással – sok egyéb mellett – a vasat is nagyon jól hasznosuló formában kapja az újszülött. Az anyai vasszükségletet azonban a szoptatás és a menstruáció egyaránt befolyásolja. Amíg az anyának nem tér vissza a menstruációja, addig úgynevezett “vastartalékos” időszak van, ami azt jelenti, hogy kevesebb vas ürül az anyai szervezetből, de ilyenkor is érdemes figyelni, hogy rendelkezik-e az anya elég tartalékkal.

A vashiány jelei

Vashiányra utaló jel lehet a fáradtság, szédülés, légszomj, gyakori fejfájás, sőt, időnként a tejmennyiség csökkenése is.

Amikor az anya már menstruál, de még szoptat, akkor kiemelten fontos feltölteni a vasraktárakat.

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak itt is lényeges szerepe van: fontos vasforrás például a máj, a tojássárgája, a vörös húsok, a mazsola, a zöld leveles zöldségek, az olajos magvak, a búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonafélék. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért érdemes olyan ételekkel kombinálni a vasban gazdag élelmiszereket, amelyek sok C-vitamint tartalmaznak.

A kiegyensúlyozott étrend nagyon fontos, tudni kell azonban, hogy a táplálékok vastartalmából csak keveset képes hasznosítani a szervezet: a húsfélékből, halakból körülbelül 20%-ot, a növényi vasból mindössze 10%-ot. Emellett önmagában a táplálékkal lehetetlen fedezni a szervezet ilyenkor megnövekedett vasszükségletét. A vashiányt szájon át szedhető készítményekkel hatékonyan pótolhatjuk. Ráadásul a vashiány vashiányos vérszegénységet okozhat, ami növeli a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát és nehezítheti a következő teherbeesést is. Azt is érdemes tudni, hogy a vaskészlet viszonylag gyorsan képes kimerülni, feltölteni azonban sokkal nehezebb, ezért is fontos a szoptatás ideje alatt a vaspótlás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a vas pótlására az egész terhesség alatt szükség van, és folytatni kell a szülés után is. A megfelelő vasszint hozzájárul az anya fizikai és mentális erőnlétének megtartásához, aminek kiemelt jelentősége van a szoptatásban is. Az Egészségügyi Világszervezet terhesség alatt napi 30-60 mg, míg a szoptató nőknek napi 10-30 mg elemi vas bevitelét javasolja.

Forrás: