Terhesség

A terhesség alatt kapott alkoholtól függővé válhat a gyerek

A terhesség alatti (ún. prenatális - születés előtti) alkoholfogyasztás sok következménye közül a gyermek fokozott hajlama a szerfüggőségre az egyik.
2017. Július 31.

A University at Buffalo Research Institute on Addictions tudósai szerették volna megismerni ennek a magyarázatát.

Az alkoholfogyasztással és alkoholizmussal foglalkozó és azt vizsgáló National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) által támogatott kutatás a várandósság alatti alkoholfogyasztás az agy jutalmazórendszerére gyakorolt hatását és ennek felnőttkorban történő változását vizsgálta.

“A kulcs az endocannabinoidok kezében van, melyek cannabishoz hasonló vegyületek, és maga az agy termeli őket” – magyarázta Roh-Yu Shen, PhD, a kutatás vezetője. „Meg kell értenünk ezen vegyületek szerepét az agy szerfüggőségre való hajlamának kifejlődésében, és ezután elkezdhetjük olyan gyógyszerek kifejlesztését vagy kezelések alkalmazását, melyek ezen hatást megakadályozhatják, s ezzel talán a terhesség alatti alkoholfogyasztás egyéb negatív következményeit is.”

A prenatális alkoholfogyasztás az Egyesült Államokban a fejlődési rendellenességek első számú megelőzhető oka. A magzati alkohol szindróma kognitív és viselkedési problémákat is okoz. A szerhasználatra való hajlam mellett más mentális betegségekhez is vezethet, így figyelemhiányos hiperaktivitáshoz (ADHD), depresszióhoz, szorongáshoz, impulzivitáshoz.

„Miután a prenatális agy alkohol hatásának volt kitéve, az endocannabinoidok más hatást gyakorolnak egyes, függőségben szerepet játszó dopaminerg neuronokra az alkoholfogyasztást mellőző anyukák gyermekeinek agyához képest. Mindezek eredményeként ezen dopaminerg neuronok érzékenyebbé válnak a szerek függőséget okozó hatásával szemben. Végeredményben, ezek a személyek kisebb mennyiségű drog hatására is függővé válhatnak.

Kapcsolódó cikkeink:

A terhesség alatt fogyasztott alkohol később tanulási problémát okozhat a gyereknél

10 kérdés a terhesség alatti alkoholfogyasztásról

Forrás: Medipress