Terhesség

A terhesség alatt fogyasztott alkohol később tanulási problémát okozhat a gyereknél

Noha egyre többet tudunk az alkohol magzatra gyakorolt káros hatásairól, még mindig magas a magzati alkoholszindrómával küzdő újszülöttek száma.
2017. Március 30.

Az amerikai Research Society on Alcoholism friss kutatása a nagymértékű alkoholfogyasztásnak kitett gyerekek iskolai teljesítményét vizsgálta. A szakemberek nyolc és tizenhat év közötti gyermekek két csoportját vizsgálták: az egyik csoportban 67 olyan gyerek (44 fiú és 23 lány) szerepelt, akik nagy szeszmennyiségnek voltak kitéve az anyaméhben, míg a másik csoportban helyet kapó 61 gyerek (33 fiú és 28 lány) egyáltalán nem volt alkoholnak kitéve.

Negyvenkét (29 fiú, 13 lány) gyerek ezen felül agyi vizsgálatokon is részt vett, amelynek során a kutatók az agy szerkezetét vezették össze az iskolai teljesítménnyel.

Az alkoholnak kitett gyerekek lényegesen rosszabbul teljesítettek az iskolai feladatokon, mint kortársaik, különösen a matematika terén bizonyultak gyengének. Az agyi vizsgálatok mindezt igazolták: azok az agyterületek bizonyultak fejletlenebbnek, amelyek a matematikai és helyesírási képességekkel voltak összefüggésben. A születésük előtt alkohollal nem találkozó gyerekek ezzel szemben nem csak jobban teljesítettek az iskolában, de agyszerkezetük is megfelelőnek bizonyult.

A kutatók szerint nem elég hangsúlyozni a terhesség során az alkoholabsztinenciát, de fokozottan oda kell figyelni a magzati alkoholszindrómával küzdő gyerekekre is az iskolában.

Kapcsolódó cikkeink:

10 kérdés a terhesség alatti alkoholfogyasztásról

Egy pohár alkohol is árthat a babának

Forrás: Medipress