Terhesség

Nincs biztonságos alkoholmennyiség a terhesség alatt

Egy pohárka nem árt - hallják gyakran a várandós kismamák, azonban egy újabb kutatás bizonyította azt, hogy nincs biztonságos alkoholmennyiség a terhesség alatt, már egyetlen korty is befolyásolhatja a magzat agyának fejlődését.
2019. Május 05.
Egy pohár ital sem javasolt a kismamáknak

A magzati alkohol spektrum zavar (fetal alcohol spectrum disorder – FASD), illetve annak legsúlyosabb formája, a magzati alkohol szindróma az egyik leggyakoribb oka a szellemi fejlődési rendellenességeknek, intellektuális és tanulási zavaroknak világszerte, és számos neurológiai probléma kialakulásának kockázatát megnöveli. Ennek ellenére, eddig keveset tudtunk arról, pontosan hogyan hat a terhesség alatti alkoholfogyasztás a magzat agyára. A szakemberek ráadásul abban sem értettek egyet, pontosan mekkora mennyiség tekinthető károsnak, illetve, van-e olyan szakasza a terhességnek, melyben nagyobb a hatása az elfogyasztott alkoholnak. Most azonban újra bebizonyosodott: nincs sem biztonságos mennyiség, sem pedig biztonságos időszak, már egyetlen italnak is hatása van a magzat agyi fejlődésére.

Egy nemzetközi kutatócsoport 19 olyan tinédzser agyát vizsgálta, akiknek az anyja a terhesség alatt alkoholt fogyasztott, és FASD-ot diagnosztizáltak náluk. A kontrollcsoport 21 egészséges tiniből állt. A gyerekek átlagéletkora 16 év volt. Az ún. magnetoenkefalográfia (MEG) segítségével kapott adatokat a káoszelmélet segítségével kifejlesztett modellel elmezték. Ez a módszer segített pontosan meghatározni, hogy az agy mely területei voltak aktívak a MEG vizsgálat során (korábban erre nem, vagy csak nagyon nehézkesen volt lehetőség). A kapott eredmények elemzéséből kiderült, hogy a magzati alkohol spektrum zavar következményeként kevesebb kapcsolat volt a corpus callosum, vagyis a kérgestest területén. Ez a rész köti össze a jobb és a bal agyféltekét, és rendellenes fejlődése olyan problémákkal is összefüggésbe hozható, mint a depresszió, a skizofrénia vagy a szklerózis multiplex.

“Nincsen biztonságosnak tekinthető mennyiség vagy biztonságos időszak a terhesség alatti alkoholfogyasztás szempontjából” – olvasható a kutatást ismertető tanulmányban, mely a Chaos című szakmai lapban jelent meg.

(Cikk forrása: aip.scitation.org)

Ez is érdekelhet: