Terhesség

A terhesség alatt kapott RSV oltás védelmet adhat az újszülöttnek

A Pfizer RSV-vakcinájának klinikai kísérletei szerint a terhesség alatt kapott oltás több mint 81 százalékos hatékonyságú az újszülöttek számára életük első 90 napjában.
2022. November 22.
Kismama oltást kap
kép: Getty Images

A Pfizer nemrégiben tette közzé 3. fázisú klinikai kísérletének eredményeit, amely szerint a terhesség alatt az anyának beadott RSV oltás az újszülöttet is védi: a vakcina hatékonysága 81,8%-os az újszülöttek első 90 napjában, féléves korig pedig 69, 4 százalékos a hatékonysága. A Pfizer a tervek szerint ez év végéig benyújtja az oltóanyag engedélyezését. A Pfizer RSV vakcinája nemcsak a terhes kismamáknak és az újszülötteknek nyújt védelmet, hanem időseknél is hatékonynak és biztonságosnak bizonyult.

Amerikai adatokból úgy tűnik, hogy idén kifejezetten magas az RSV-fertőzöttek száma (ahogy az influenzás megbetegedéseké is), az okok egyelőre nem ismertek. Ráadásul az RSV-megbetegedések megjelenése valamivel korábban is kezdődött, Dr. Sachary Rubin gyermek allergológus a verywellfamily-nek elmondta, hogy a maszkviselés és a távolságtartás, amelyeket már jól ismerünk a koronavírus-járvány elleni védekezés óta, segítenek csökkenteni az RSV terjedését.

Az RSV a leggyakoribb szezonális légúti megbetegedés, a gyerekek jelentős részét 2-3 éves korára megfertőzi. Legtöbbször a közönséges náthához hasonló tüneteket – orrfolyás, láz, köhögés – okoz. A koraszülött babáknál és a veleszületett szívrendelleneségben illetve tüdőbetegségben szenvedő, 2 év alatti gyerekeknél azonban súlyos tüneteket és lefolyást okozhat: légzési nehézség, zihálás, kiszáradás, a csecsemő nehezen táplálhatósága.

Kép: Getty Images

Forrás: verywellfamily.com