Baba

Így fejleszti a babát a Katona-módszer

A Katona-módszert főként, de nem kizárólag az oxigénhiánnyal született csecsemők kezelésére alkalmazzák. Lényege, hogy az ún. komplex elemi mozgásmintákat váltják ki napi rendszerességgel.
2022. Szeptember 27.
Baba játszószőnyegen nézelődik

Minden csecsemőnél veleszületetten jelen van az ún. komplex elemi mozgásminták: a mászás, ülésbe húzódzkodás, ülésbe emelkedés, kúszás, stb., a Katona-módszer lényege pedig, hogy ezeket napi rendszerességgel kiváltják a csecsemőben. A mozgás kiváltását az agy „serkentésével” érik el úgy, hogy a csecsemőt különböző gravitációs helyzetekbe hozzák, ami aktiválja az agy azon részét, ahol ezek az elemi mozgásminták tárolva vannak. Az agyból kifutó parancs hatására létrejön a mozgásminta, a végrehajtott mozgásról pedig visszajut az agyba az információ.

Dr. Katona Ferenc, ideggyógyász, fejlődésneurológus és munkacsoportja által kidolgozott terápia a Katona-módszer, más néven neurohabilitációs tréning.

 

Ezek a mozdulatsorok képesek az agy által közvetített kóros izomtónust, mozgásszervezést normalizálni. A babák agyának az a képessége, hogy még formálható, az első három hónapban a legjellemzőbb, ezért nagyon fontos a korai felismerés és idejében megkezdett terápia.

A módszer elméleti alapokra épül, az idegrendszer stimulálását napi 6×30 perc (3 óra) mozgatással végzi indirekt ingerlést ad az idegrendszernek.

A babákat egészen 1,5-2 éves korukig nyomon követik, szükség esetén módosítanak a kezelésen illetve egyéb kiegészítő kezeléseket, módszereket rendelnek el (pl. HRG vagy Dévény-módszer).

A Katona-módszer például a következő esetekben javasolt:

  • koraszülött babáknál
  • izomtónus-zavaroknál
  • öröklődő idegrendszeri betegség esetén
  • szülés körüli komplikációk
  • fejlődési elmaradás, késedelem
  • újszülött korban elszenvedett betegség után
  • az újszülött gyengesége, táplálási nehézsége

A mozgásmintáknak a kiváltása egyszerű, így a szülőknek is megtanítható és így ők maguk is képesek lesznek a napi rendszerességű mozgás elvégzésére a babáknál.

Kép: Getty Images

Forrás: koraszulott.com