Baba

Izomtónusos gyengeség

Ha babádnak nehezére esik a mozgás, nagyon lassan megy neki a szopizás, esetleg fejét nem bírja megtartani, érdemes gyógytornásznak is megmutatni. Lehet, hogy izomtónusos gyengesége van.
2017. Március 20.

Izomtónusos gyengeség

Ahhoz, hogy gyermeked mozgásfejlődése megfelelő legyen, normális izomtónussal kell rendelkeznie. Hypotoniás izomzat esetén a gyerkőc izomtónusa gyengébb. Ez azt jelenti, hogy passzív mozgatáskor nem vagy alig észlelhető ellenállás.

Laza izomzatuk miatt (ami puha, szinte tésztaszerű) ezek a gyerekek sokszor rongybabaként viselkednek, mozgásfejlődésük elmarad kortársaikétól, hiszen a tónuszavar leküzdése még nagyobb erőfeszítést kíván tőlük, amire azonban nem mindig képesek.

Milyen betegségek, okok állhatnak az izomtónusos gyengeség mögött?

A koraszülött gyermekek esetében nagyobb az izomtónusos gyengeség kialakulásának kockázata. Szintén gyakori a hypotonia sérült, agykárosodott gyermekeknél is.Az okok között meg kell említeni a szülés körüli oxigénhiányt, illetve a terhesség alatt illetve a szülés során vagy a születést követően kialakult idegrendszeri zavarokat (pl. agyvérzés, agyi keringési zavarok).Izomtónusos gyengeséget okozhatnak különféle súlyos fertőzések és számos örökletes betegség is (pl. Down-kór, Williams-szindróma, Prader-Willi-szindróma).Ritka, de igen súlyos örökletes betegség a spinális izomatrófia (SMA), ami az idegsejtek pusztulásával jár és fokozatos izomgyengeséget, sorvadást okoz az izmokban.Előfordul, hogy a hypotoniát valamilyen táplálkozási probléma okozza. Ilyen például, ha az anya vagy a gyermek étrendjében nem megfelelő a fehérjebevitel.Nagyon sokszor azonban egyszerűen alkati okai vannak a hypotoniának: a baba megfelelően fejlődik, jól táplált, de gyakran nyűgös, akaratos, sokszor kiköveteli szüleitől, hogy felvegyék vagy átfordítsák a kiságyban. Ezeknek a babáknak az izomzata nincs kellően igénybe véve, ami a mozgásfejlődésükben okozhat gondot.

Milyen jelei vannak az izomtónusos gyengeségnek?

A hypotoniás babák nem szeretnek mozogni, lassabbak és jól elvannak magukban. Gyakran aluszékonyabbak is társaiknál. Mozgáskor hamar elfáradnak, nyűgössé válnak.Jellemző, hogy ezek a babák nem szeretnek hason feküdni, ebben a helyzetben gyakran repülőznek végtagjaikkal, későn és nehezen ülnek fel. A kúszás-mászás, később pedig az állás illetve járás is bizonytalan lehet törzsük és medencéjük gyengesége miatt.A fej megtartása is gondot jelent számukra: ha fekvő helyzetből húzzuk fel őket, azonnal észrevehető az izomtónus gyengesége, hiszen fejük sokszor hátrafelé lóg.Az izomtónusos gyengeség az arc izmait is érintheti, ami szopási és később beszédproblémákhoz vezethet. Ilyenkor a baba lassan és nehezen (nem ritmikusan) szopizik, a szívás-nyelés-légzés koordinációja zavart szenvedhet.

Miként segíthetsz a hypotoniás babának?

Amennyiben problémát észlelsz babád mozgásfejlődésében, vagy hypotoniára gyanút adó jeleket vélsz felfedezni, mindenképpen érdemes utánajárni, hogy milyen fejlesztést igényel gyermeked állapota. A fejlesztés célja, hogy segítsenek a kicsi normális izomtónusának kialakításában, s így elősegítsék normális fejlődését.Vannak ugyan olyan gyermekek, akik saját maguk megküzdenek ezzel a problémával, de előfordulhat, hogy a te babádnak mozgásfejlesztésre, manuálterápiára lesz szüksége.A hypotoniás baba fejlesztését mindenképpen szakértő gyógytornászra kell bízni, aki a gyermek gyógytorna speciális technikájával készteti munkára a pici izmait. Vannak speciális gyógytornász technikák (ilyen például a Dévény Anna nevével fémjelzett torna) és szenzoros gyógytornai technikák is.Fontos, hogy szakember derítse fel, hogy pontosan milyen ok húzódik meg a hypotonia mögött, és ennek megfelelően válasszon terápiát a gyermek számára. Amennyiben például az izomtónusos gyengeség a központi idegrendszeri sérülésből fakad, kulcsfontosságú, hogy a kezelés mihamarabb elkezdődjön.

Így segítsd a szoptatását

Mivel az izomtónusos gyengeség a szoptatást is befolyásolhatja, így érdemes néhány dologra odafigyelni ezeknél a babáknál. Ha babád aluszékony, finom keltegetéssel gyengéden ébreszd fel! Ügyelj arra, hogy 8-12 alkalommal szopjon 24 óra alatt.A hypotoniás baba szoptatását az ún. Dancer kéztartással tudod segíteni: ehhez csúsztasd kezedet a melled alá úgy, hogy három ujjaddal támaszd alá melledet, míg a mutató-és hüvelykujjaddal formálj U-alakot, és támaszd ki vele a baba állát és orcáit.A szopizás alatt kompresszióval fokozhatod a tejbevitelt.Amennyiben szoptatási nehézséged adódik, mihamarabb kérd szoptatási tanácsadó segítségét!Kapcsolódó cikkeink izomtónus témában: