Terhesség

A terhesség alatti herpeszfertőzés veszélyesebb, mint gondolnád

Azoknál a nőknél, akiknél a terhesség korai szakaszában genitális herpesz fordul elő, kétszeresére nő az esélye annak, hogy születendő gyermeküknél később autizmus spektrum zavart diagnosztizáljanak.
2017. Február 28.

Erre a megfigyelésre jutottak a Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolája és a Norvégiai Közegészségügyi Intézet kutatói.

Amint arról a mSphere című lapban közzétett kutatást vezető Milada Mahic, a Norvégiai Közegészségügyi Intézet munkatársa beszámolt, valószínűleg az anyáknak a HSV-2 vírusra adott immunreakciója okoz zavart a magzat központi idegrendszerének fejlődésében, és emiatt nő meg esetükben az autizmus kockázata.

Amerikában nagyjából ötből egy nő hordozza a HSV-2 vírust, közismertebb nevén a genitális herpeszvírust, amely egy erősen fertőző, akár életen át tartó vírus, mely nemi úton terjed. Az első jelentkezése után a vírus az idegsejtekben lappang és változó gyakorisággal válik ismét aktívvá. A vizsgálat során a szakemberek 412 olyan anyát kísértek figyelemmel, akiknek autista, és 463 olyat, akinek egészséges gyermekük volt, valamennyiüktől a terhességük 18. hónapjában, illetve a gyermekük születésekor is mintát vettek, hogy ellenőrizzék a különféle antitestek szintjét.

Az eredmények azt mutatták, hogy az autista gyerekek anyukáinál egyedül a HSV-2 antitesteinek volt magas a szintje, és ez is csak a terhesség korai szakaszában volt jellemző, amikor a magzat központi idegrendszere gyors fejlődésen esik keresztül.

A kutatók további vizsgálatokra készülnek annak érdekében, hogy kiderítsék, a fentiek fényében van-e szükség a terhesség során a HSV-2 típusú fertőzés szűrésére, és ezáltal az autizmus kockázatának mielőbbi felismerésére.

Kapcsolódó cikkeink:

Fertőzések a terhesség alatt

Szkizofréniát, autizmust is okozhatnak a méhen belüli fertőzések

Forrás: Medipress