Terhesség

A terhesség alatti mobilozás nem okoz neurológiai gondot a gyereknél

Korábban már számos kutatás vizsgálta a terhesség alatti mobiltelefon-használat esetleges hatását a gyerek neurológiai fejlődésére.
2017. Szeptember 26.

Árt-e a mobilozás a magzatnak?

Egy norvég kutatás arra az eredményre jutott, hogy kedvezőtlen irányú összefüggés nem figyelhető meg, azaz a mobilozás várandósság alatt biztonságosnak tekinthető.

“Az, hogy a kérdés egyáltalán felmerült, hogy okozhat-e a mobiltelefon által kibocsátott elektromágneses sugárzás neurológiai problémákat, korábbi állatkísérletekből fakad, amelyeknek eredménye nem igazán mondható konzisztensnek” – mondja Dr. Eleni Papadopoulou, a Norvég Közegészségügyi intézet munkatársa, a kutatás vezetője.

“Noha a mi kutatásunk megfigyelésen és nem kísérleten alapul, eredményeink nem támogatják azt a hipotézist, hogy a mobiltelefonhasználat bármilyen hatással is lehet a gyerek nyelvi, kommunikációs és motoros fejlődésére” – teszi hozzá a szakember.

A kutatás során 45 389 norvég anya-gyermek páros adatait vizsgálták. Az anyák kérdőívet töltöttek ki mobiltelefonálási szokásaikról, majd a gyerekeket 3 és 5 éves korukban is megvizsgálták, hogy neurológiai állapotuk feltérképezésre kerüljön. Talán kissé meglepő módon az derült ki, hogy ha az anya gyakrabban használt mobiltelefont várandóssága alatt, gyermekének jobb képességei voltak, mint a kevesebbet beszélő anyák gyermekeinek.

Jan Alexander professzor, a kutatás ún. szenior kutatója elmondta, hogy a pozitív hatást más tényezőkkel (pl. iskolai végzettség, szocio-demográfiai helyzet) együtt vizsgálták. Ennek dacára úgy véli, hogy nem az anya terhesség alatti mobiltelefon-használata az, amely a kedvezőbb helyzethez vezet, hanem olyan háttértényező (pl. kedvező anyagi helyzet), amire a kutatásuk nem tért ki eléggé. Összességében tehát nem bátorítja a kismamákat a telefonozásra, de azok, akik pl. munkájukból kifolyólag kénytelenek többet használni ezt az eszközt, véleménye szerint kissé fellélegezhetnek, hogy nem ártanak vele a babának.

Forrás: Medipress