Terhesség

A terhesvitamintól tényleg szőrös lesz a baba?

Nagyon sokszor felmerül a kérdés a várandós kismamákban: ha terhesvitamint szedek, akkor nem lesz nagyon szőrös a gyerekem?
2017. Május 11.

Hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, érdemes egy kicsit utánanézni annak is, hogy normális-e a babákon a szőr, illetve, hogy mi számít túlzottnak.

A kérdésben Lőrincz Orsolya védőnő van a ratkotunde.hu oldal segítségére.

A szőrös baba

Akármennyire hihetetlen is, a babák is lehetnek szőrösek. Sőt, ez teljesen természetes és a kezdeti szőrszálak az esetek többségében ki is hullanak. Ilyenkor nem is szabad eltávolítani ezeket, mert a babák bőre nagyon érzékeny, így sem a borotvát, sem semmilyen más eszközt nem szabad bevetni a nem kívánt szőr ellen, mivel akár allergiás reakciót is okozhat.

A szőrösödés az esetek többségében genetikai okokkal rendelkezik, így ha a családban van olyan személy, aki dús testszőrzettel bír, akkor előfordulhat a pihék megjelenése a babán is. ez pedig az egész testen, bárhol jelentkezhet, így akár a háton, a pocakon, vagy a nemi szervek környékén is.

Betegség?

Létezik olyan betegség, mely túlzott szőrnövekedéssel jár a babák esetében. Ez a legtöbbször hormonális eredetű, amin az orvosok rendszerint képesek segíteni, hogy mennyi a túl sok szőr, azt mindenképpen szakember állapítja meg!

A hormonális elváltozásokkal ebben az esetben is endokrinológus szakember foglalkozik, de azt érdemes szem előtt tartani, hogy a gyerekek hormonháztartása eltér a felnőttekétől, így mindenképpen gyermek endokrinológussal érdemes felvenni a kapcsolatot.

Lőrincz Orsolya azt is elárulta, hogy minden baba “szőrös” csak van, akinek a születésig lehullik a magzatpihe, van, akinek a születés utáni 1-2 hónapban még látható. A lanugo (magzatpihe) segíti a test védelmét a magzatvízben és szabályozza a testhőmérsékletet. Ez a jelenség a méhben lévő magzat esetében fordul elő, általában a terhesség ötödik hónapjában. Legtöbb esetben azonban a lanugo leválik vagy lekopik a 36 és 40. terhességi hét között.

Szüléskor a lanugo nagy része lekopik, és ami marad, az is a szülést követő pár hétben elhullik. Császármetszést követően a babákon több lanugo és magzatmáz található. A magzatmáz hamar felszívódik, a magzati szőr pedig lassan elhullik.

Fontos megjegyezni, hogy a genetika csak a “felnőttkori” szőrösödést határozza meg, a csecsemőkorit nem. Amennyiben a csecsemőnél a szülő fokozottabb szőrösödést lát (úgy gondolja, hogy ez már nem normális), mindenképpen meg kell mutatni gyermekendokrinológusnak, nehogy endokrinológiai ok legyen a háttérben.

Várandós vitamin?

Sokan tartanak az ilyen készítményektől, pedig láthatjuk, hogy nincsenek olyan mellékhatásaik, amiktől a kismamák tartanak. Ellenben támogatják a várandósság és a szoptatás alatt megnövekedett vitamin és ásványi anyag szükségleteket, amire nagy segítséget jelenthet az anyukáknak. Természetesen nem mindegy, hogy milyen vitaminokat választ. A készítmények sokasága között azokat érdemes előnyben részesíteni, melyekben az ásványi anyagok a könnyebben hasznosuló citrát, vagy glükonát formában vannak jelen, valamint maga a készítmény képes a különböző trimeszterek eltérő igényeit a legteljesebb módon kielégíteni.

Kapcsolódó cikkeink:

Tévhitek a terhesvitaminokról

Pénzkidobás a terhesvitaminok szedése?

Forrás: ratkotunde.hu