Terhesség

A túlsúlyos apák lányai nagyobb eséllyel kapnak mellrákot

Ahhoz, hogy egészséges gyerekek szülessenek, fontos, hogy a férfi kiegyensúlyozott étrendet folytasson és kordában tartsa a súlyát.
2016. Június 30.

Kiderült ugyanis hogy a deréktáji extra zsír megváltoztatja a férfi spermájának DNS-ét, ezért a túlsúlyos apák esetében nő a lánygyerekek esélye a mellrákra.

Kiderült az is, hogy a vékony anyák és a túlsúlyos apák lányai maguk is hajlamosak a túlsúlyra: eleve nagyobb a születési súlyuk, és egész gyerekkorukban megőrzik ezt a többletet. Ez eddig sem volt titokban, ez azonban az első kutatás, amely a lánygyerek későbbi mellrák kockázatait is vizsgálja ebben az összefüggésben.

Minden jel arra mutat, hogy az extra kilók hatására megváltozik a férfi spermájának a DNS-e, ami hatással van a meg nem született lánygyerek szervezetére. A túlsúly a mikroRNS genetikai átírását változtatja meg, ami az apa spermáján keresztül a lánygyerek zsírszövetére lesz hatással.

Az, ahogyan az epigenetikus tényezők hatással vannak az egészségre, egyre inkább bekerül a köztudatba: ebbe a körbe tartoznak a környezeti tényezők által hozott változások is, amelyek a későbbi generációkra is hatással lehetnek.

Nem csak a férfiak, a nők esetében is beszélhetünk erről a hatásról: a túlsúlyos anyák gyerekei maguk is kövéren születnek, és egész gyerekkorban súlyproblémákkal küzdenek majd, és mindez hajlamosíthatja őket a későbbi mellrákra. Az azonban új fejlemény, hogy az apai túlsúly is ilyesfajta kockázati tényezőket hozhat magával.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Aki mellrákra hajlamos, ne halogassa a gyermekvállalást
  • Korszakalkotó felfedezés: új kezelés a mellrák ellen
  • Már a születésünk előtt eldől, lesz-e mellrákunk
  • Forrás: Medipress