Terhesség

A várandós kismamák influenzaoltása megvédheti csecsemőiket is a betegségtől

Jelentősen csökken az influenza kockázata életük első hat hónapjában azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja védőoltást kapott várandóssága idején - derítették ki az amerikai Utah-i Egyetem kutatói.
2016. Május 05.

A Pediatrics gyermekgyógyászati folyóirat internetes kiadásában közzétett tanulmányuk szerint a laboratóriumban kimutatott influenzás megbetegedések esetében 70 százalékkal kisebb volt a hathónapos vagy annál fiatalabb csecsemők aránya, ha édesanyjukat beoltották várandóssága idején.

A kórházban kezelt influenzások esetében 80 százalékkal volt kisebb az ilyen csecsemők aránya azokhoz képest, akiknek édesanyját nem immunizálták.

Az egészségügyi adatbázisokból az is kiderült, hogy a laboratóriumban igazolt influenzás betegek 97 százaléka olyan csecsemő volt, akinek édesanyja nem kapott védőoltást várandóssága idején.

“Életük első hat hónapjában a csecsemőket nem lehet influenza ellen immunizálni, ezért más védelemre van szükségük ebben az időszakban. Amikor a várandós nő influenzaoltást kap, az nyilvánvalóan előnyös gyermekének is” – idézte Julie H. Shakib adjunktust, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem közleménye.

A tanulmányban Shakib és kollégái több mint 245 ezer várandós nő és több mint 249 ezer csecsemő egészségügyi adatait tekintették át a 2005 és 2014 közötti évek influenzaszezonjaiban.

A várandós nőknek csak mintegy 10 százaléka – 23 383 – részesült influenzaoltásban, a többieket – 222 003 – nem immunizálták. A vizsgált időszakban a laboratóriumilag igazolt influenzás esetek között 658 csecsemő volt, közülük 638 édesanyja nem kapott oltást. A 658 kisgyermekből 150 került kórházba, közülük 148 édesanyja nem volt immunizált.

A szakemberek szerint eredményeik azt igazolják, hogy minél több várandós nőnek kell megkapnia az influenzaoltást.

Kapcsolódó cikkeink influenza elleni oltás témában:

  • Az influenza tünetei
  • A várandós nők influenza elleni oltása a babát is védi
  • Oltások: tévhitek és összeesküvés-elméletek
  • Forrás: MTI