Terhesség

A világ szeme láttára fog szülni!

Dr. Nancy Salgueiro ottawai manuálterapeuta, vagy ha úgy jobban hangzik, csontkovács, egyedülálló lépésre szánta el magát. Könnyen lehet, hogy több millióan fogják online követni a szülését!
2011. Október 13.

Nancy bárkit szívesen lát, fel lehet iratkozni a levelezőlistájára, amelyen mindenkit időben értesít az eseményekről, vagyis arról, mikor kezdődik a vajúdás. A mai napon, október 12-én már csak öt nap van hátra a szülés számított időpontjáig.

Nancy honlapján eleve láthatunk videofelvételeket két gyereke születéséről, és igazság szerint a YouTube-on is jó sok otthon szülést bemutató videót lehet látni. Nancy kezdeményezése azért egyedülálló, mert élőben, minden apró részlettel egyetemben először láthatnak az érdeklődők természetes szülést a világ bármely pontjáról, ahol internet van. Sokaknak a szülés látványától, említésétől is felfordul a gyomruk, de éppen ez az egyik olyan dolog, amin Nancy változtatni szeretne: „a mi kultúránk elutasító a szüléssel szemben, félelmetes, veszélyes, sőt gyomorforgató dolognak tartja, noha távolról sem az!”

Miért szánta rá magát?

Nancy Salgueiro manuálterápiás tanulmányai során szembesült először azzal, hogy a kezelésekre hozott kisbabákon milyen sérüléseket okoztak egyes, a kórházi szülések során rutinszerűen alkalmazott eljárások. Mély hatást gyakorolt rá az a tény, hogy egy természetes, normális folyamat kórházba, orvosi kézbe kerülése és az ebből fakadó beavatkozások sorozata milyen kedvezőtlen hatással lehet az anya és a baba egészségére. A manuálterápián belül tanulmányai 2003-as befejezése után a szülés körüli időszak problémáira szakosodott. Nancy úgynevezett birthcoach, szülésre felkészítő tanfolyamokat tart, otthon szüléseket kísér, és segít a szülés után esetleg felmerülő panaszok orvoslásában. Saját két gyerekét is otthon szülte. Nagy port felverő mostani akciójával pedig az a célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a természetes szülésre, az otthon szülés előnyeire, egyben jelezze, hogy félelem nélkül, örömmel áll a szülés elébe, és azt sem bánja, ha boldogságát a fél világ egyenes adásban nézheti. „Nagyon fontos, hogy a nők tisztában legyenek a szülés valódi természetével, hogy lássák, mi a normális, hogy tisztában legyenek azzal, mi vár rájuk, amikor majd szülnek.”

„Szeretném, ha minél több nő élhetné meg a szülését igazán erőt adó, biztonságos, gyengéd eseményként. Ez a cél vezérel a munkámban és a magánéletemben is” – olvashatjuk Nancy honlapján.

Mit szól hozzá a világ?

Természetesen vegyesek a kommentárok! Akad jócskán, aki felháborodásának ad hangot, és azzal vádolja Nancyt, hogy önreklámozó, pénz- és figyelemhajhász akciójáért feláldozza a szülése intimitását és nyugalmát. És tény, ami tény, annyi kattintást kap már most is, hogy ezzel egészen biztosan felkelti a szponzorok és hirdetők figyelmét is, vagyis annyi már most biztos, hogy anyagilag sem fog rosszul kijönni belőle. A kommentelők többsége azonban határtalanul lelkes és kíváncsi: örülnek, hogy szemtanúi lehetnek egy várhatóan szép, természetes szülésnek. Nem is egy kismama azt várja ettől, hogy csökkenjen benne a szüléstől való félelem. Nancy pedig pontosan ezt szeretné elérni. Már az is nagy szó, ha akár egyetlenegy kismamánál sikerül elérnie ezt a célt.

Ha te is kíváncsi vagy Nancy szülésére, a honlapján vagy Facebook-oldalán iratkozhatsz fel a levelezőlistájára, amelyről megtudhatod, mikor és hogyan nézheted meg a vajúdását és a szülését.

Itt pedig meghallgathatod őt magát, ahogy tervének születéséről mesél: