Terhesség

Adóbevallás 2018: minden kedvezményt igénybe vettél?

A jó hír, hogy senki nem késett le semmiről, aki tavaly nem vette igénybe a kedvezményeket még érvényesítheti az SZJA bevallásában. Sőt, a korábbi évek kedvezményei sem vesznek kárba.
2018. Április 17.
Adóbevallás 2018: minden kedvezményt igénybe vettél?

Legtöbben az első házasok kedvezményét, a családi kedvezményt és a súlyos fogyatékosság kedvezményét érvényesítik az SZJA- bevallásukban.

Az első házasok kedvezménye a friss házasoknak jár, a házasságkötés hónapját követő hónaptól számított 24 hónapig feltétel. Akkor is jár, ha közben családi kedvezményre is jogosulttá válik valaki, azaz gyerekük születik. Ennek mértéke a bevezetése óta változatlan: a házastársak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 forint. Ennyivel lehet csökkenteni az összevont adóalapba tartozó jövedelmet.

A családi kedvezmény alapjának mértéke 2018-ban is az eltartottak számától függ. Az összevont adóalap családi kedvezmény címén egy eltartott esetén 66 670 forinttal, két eltartott esetén 116 670 forinttal, három és minden további eltartott esetén 220 000 forinttal csökkenthető.

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye egyfelől valóban a súlyos fizikai és mentális sérülteknek jár, de ide sorolódik például a laktózérzékenység vagy a cukorbetegség is (ide kattintva megtalálható, hogy milyen betegségekre jár a kedvezmény). Az adókedvezmény havi összege mindig az aktuális minimálbér 5%-a, ez 2018-ban havonta 6 900 forintnyi adókedvezményt jelent, ami éves szinten 82 800 Ft.

Ha tavaly év közben valaki nem kérte a munkáltatóját, hogy vegye figyelembe ezeket a kedvezményeket, akkor most lehet érvényesíteni az SZJA bevallásban május 22-ig (az adóbevallás határideje május 20-a, de az vasárnapra esik, május 21. pedig pünkösd hétfő, így május 22-re esik idén a bevallások határideje).

Azt is jó tudni, hogy ha nem egész évben érvényesítette a munkavállaló a kedvezményeket (mert pl. csak szeptembertől volt munkahelye), akkor az egész évre járó és a már igénybe vett kedvezmény különbözetét is most érvényesítheti.

Ezen felül, ha 2012, 2013, 2014, 2015 illetve 2016-ban nem vett igénybe valaki egyébként neki járó kedvezményt, akkor ezek sem vesznek el: önellenőrzéssel érvényesíteni lehet a kedvezményeket.

Kapcsolódó cikkeink a témában: