Terhesség

Családi adókedvezmény 2020

Számos fontos változást tartogat a családi adókedvezmények szempontjából a 2020-as év. Most megtudhatod, hogy mennyi adókedvezmény jár a gyerekeid után, és azt is, mikortól igényelhető. Sorra vettük a legfontosabb változásokat.
2019. December 22.
Családi adókedvezmény 2020 (fotó: iStock)

Ki veheti igénybe a családi adókedvezményt?

A családi adókedvezmény bármikor igényelhető, és egyaránt járhat a várandós kismamának és házastársának, vagy annak, aki a már megszületett gyereke után családi pótlékra jogosult. A családi adókedvezmény a gyermekek számától függően csökkenti a családok jövedelmének az adóalapját.

Mekkora a családi adókedvezmény összege?

A gyerekek után járó családi adókezdemény összegén utoljára 2019-ben emeltek, akkor is csak a kétgyerekes családok díján változtattak. 2020-ban nem várható emelés, helyette más változások lépnek életbe.

A családi kedvezmény összege 2020-ban:

  • 1 gyerek esetén 10 000 forint,
  • 2 gyerek esetén 20 000 forint,
  • 3 vagy több gyerek esetén 33 000 forint,
  • több gyerek esetén a háromgyerekesekre vonatkozó kedvezmény vehető igénybe.

A családi adókedvezmény 2020. július 1-je után már az új, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz. Az új társadalombiztosítási törvénnyel három köztehertípust szüntetnek meg és vonnak egybe, így ezek helyett a járulékok helyett már csak egyet, az úgynevezett társadalombiztosítási járulékot kell majd fizetni.

Hogyan állapítják meg a családi adókedvezmény összegét?

A számítás különbséget tesz az eltartott, és a kedvezményezett gyermekek között. Vagyis nem mindegy, hogy például egy háromgyerekes családban a gyerekek mind általános iskolások (ők az eltartottak), vagy van olyan testvérük, aki már egyeteme jár (ő kedvezményezett). Csak az után a gyermek után lehet érvényesíteni a családi adókedvezményt, aki után családi pótlék is jár.

A családi adókedvezmény kiszámítását megkönnyíti a NAV kalkulátora.

Hogyan igényelhető a családi adókedvezmény?

Az adófizetésre kötelezett személy adóbevalláshoz vagy munkáltatói adó megállapításhoz tett írásbeli nyilatkozata (adóelőleg-nyilatkozat) a feltétele a családi kedvezmény érvényesítésének: ezt általában év elején kell leadni, változás esetén azonban az év bármelyik hónapjában benyújtható.

A családi adókedvezmény közösen és megosztva is igényelhető. A közös érvényesítés azt jelenti, hogy – több gyerek esetén – például az anya és az apa is jogosult lehet a kedvezményre. Ha ők közösen szeretnék igénybe venni a családi kedvezményt, akkor azt az adóelőleg-nyilatkozatban jelölni kell, ahogy azt is, hogy milyen arányban akarják érvényesíttetni.

Megosztás például abban az esetben lehetséges, ha a gyerekeket nem mindkét szülő neveli, hanem mondjuk az anya és az annak új házastársa (aki nem a gyerekek vér szerinti apja). A megosztás az adóelőleg-nyilatkozattal nem, csak az adóbevallásnál érvényesíthető.

Meddig jár a családi adókedvezmény?

A családi pótlék, így a családi adókedvezmény is a tankötelezett kor végéig jár: amennyiben viszont a gyerek továbbra is közoktatásban tanul, 20 éves koráig, sajátos nevelési igényű gyermek esetében pedig 23 éves koráig.

Családi adókedvezmény mint szja-mentesség

2020. január 1-jétől azok a nők, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól.

Az adómentesség alapja a családi adókedvezményéhez hasonló, vagyis feltétel a családi pótlékra való jogosultság (függetlenül attól, hogy egyébként a családi pótlékot mely szülő részére folyósítják – ha azt az apa kapja, az sem kizáró ok).

1. Kinek jár az adómentesség?

1.1. Az szja-mentesség csak saját vagy örökbefogadott gyerekek után lehet igénybe venni, de a nevelőszülőknek a nevelt gyerekek után már nem jár ez a kedvezmény.

1.2. Nem jár szja-mentesség az apának abban az esetben sem, ha a nő meghalt, vagy az apa egyedül neveli a gyerekeket.

2. Milyen jövedelmek figyelembevételével jár az adómentesség?

2.1. Ide sorolható az alkalmazotti bér és jövedelem (közjogi tisztségviselői díj is), az álláskeresési járadék, az adóköteles tb-ellátás (mint a CSED, GYED, táppénz) és a vállalkozói jövedelmek is.

3. Jár mellé a családi adókedvezmény is?

3.1. Igen. A 15 százalékos személyi jövedelemadó-mentesség mellett az édesanya – valamint vele megosztva az édesapa – a családi adókedvezményt együtt is igényelheti.

Kapcsolódó cikkeink: