Terhesség

Szülési szabadság 2020

A kismamák többsége, ha teheti, szinte az utolsó pillanatig dolgozik, és csak a szülés előtt néhány héttel vonul vissza a munkától, hogy nyugodt körülmények között várhassa a kisbabáját.
2019. December 29.
Szülési szabadság: mennyi jár, mikor lehet kivenni?

Mégis milyen feltételekkel mehetsz el a terhesség alatt szülési szabadságra, és mi különbözteti meg a táppénztől?

Kinek jár a szülési szabadság?

A szülési szabadság összesen 24 hét, azaz 168 nap lehet, a munkáltatónak pedig úgy kell kiadnia, hogy a kismamának legalább négy hete legyen otthon a szülés várható időpontja előtt. Ezt az időt egyébként munkában töltött időnek kell tekinteni.

Továbbá

  • a szülési szabadság igénybe nem vett részét, ha a gyermeket koraszülött, akár a szülést követő egy év elteltéig is igénybe lehet venni
  • a szülési szabadság az örökbefogadóknak is jár,
  • és ami 2020 januárjától a legfontosabb változás, hogy annak a szülőnek is jár, aki a gyermeket az anya egészségi állapota vagy halála miatt végrehajtható bírósági ítélet vagy végrehajtható gyámhatósági határozat alapján gondozza.

Utóbbi a gyakorlatban tehát azt jelenti, hogy ha a gyerek az anya egészségügyi állapota vagy halála miatt az apánál marad, abban az esetben a férfinek is jár a szülési szabadság. Ezt egy 2020. január 1-jével életbe lépő európai uniós rendelet szabályozza, amely a magyar Munka Törvénykönyvével kiegészülve lép életbe itthon.

A szülési szabadság ideje alatt jár a csecsemőgondozási díj (CSED), ha a szülőnek van a szülést megelőzően legalább 365 nap (nem feltétlenül folyamatos) társadalombiztosítási jogviszonya. Tévesen még most is él a köztudatban a terhességi-gyermekágyi segély, vagyis a TGYÁS, de valójában ezt a csecsemőgondozási díj már évekkel ezelőtt felváltotta. A CSED összege a naptári napi jövedelem 70%-a.

Mikor szűnik meg a szülési szabadság?

A szülési szabadság tehát 168 napig jár, ez alól csak néhány kivétel van. Például, ha a baba halva születik, vagy ha a baba a szülést követően hal meg, akkor a halálát követő 6. héten szűnik meg a szülési szabadság, illetve akkor is így van, ha a gyerek valamilyen oknál fogva kikerül a családból.

Szülési szabadság kontra táppénz

Ha a kismama veszélyes anyagokkal dolgozik, nehéz fizikai munkát végez, vagy bármilyen okból a munkakörülményei veszélyeztethetik őt vagy a kisbabát, akkor az orvos táppénzre küldi. Ezeket az eseteket hívják veszélyeztetett terhességnek.

Viszont ha a kismama egészséges, nincs panasza, nem éri meg táppénzre mennie, ugyanis a táppénz alatt mindössze a napi átlagkereset

60%-a jár (kórházban töltött idő alatt 50%) és ebből még levonják a személyi jövedelemadót. Táppénzre csak azok jogosultak, akiknek a TB-befizetése két évre visszamenőleg rendezve van.

A táppénz ideje maximum egy év lehet, de alapvetően a keresőképtelenség ideje alatt folyósítják. Mindez persze függ attól, hogy a kismamának mennyi ideig volt biztosítása (ha kevesebb, mint egy évig, akkor ennyivel rövidebb ideig jár a táppénz), és hogy a megelőző évben volt-e táppénzen.

Mennyi táppénz jár?

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy az a kismama, aki táppénzen van, nem jogosult a CSED-re. A táppénz napi összege (keresettől függetlenül) egyébként maximalizálva van, ez 2020-ban a minimálbér (bruttó 160 920 forint) kétszeresének 30-ad része, azaz legfeljebb 10728 forint lehet.