Terhesség

CSED 2022 – a csecsemőgondozási díj összege, igénylése, feltételei

Mennyi CSED jár, hogy kell kiszámítani? Hogy és hol lehet igényelni a CSED-et? Kinek jár a csecsemőgondozási díj? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a témában.
2022. Január 30.
Legkésőbb a szülés napján elindul a CSED  Fotó: Getty Images

Mi változott és mi nem 2022-ben a csecsemőgondozási díjjal kapcsolatban? Igyekszünk összefoglalni közérthetően a legfontosabb infókat.  

Nőtt a CSED összege

2021 júliusától a bruttó bér 100 százalékára emelkedett a CSED összege, ez azt jelenti, hogy a számítás alapjául a naptári napi jövedelem 100% szolgál, s ebből csak 15% szja-t kell fizetni, egyéb járulékot nem (nyugdíj és TB-járulékot sem). Így a CSED időtartama alatt az anya gyakorlatilag több pénzt kap, mint szülés előtt fizetést.

Mi alapján számítják a CSED összegét?

A jogosultság napjától számítva, a 3. hónap utolsó napjától visszafele megnéznek 180 napot, ennek az átlaga képezi a CSED alapját. Nézzük a speciális eseteket. Mi van akkor, ha az előbb említett 180 napban volt 30 napnál nagyobb megszakítás a TB-biztosításban? Ilyenkor 120 nappal számolnak. Ha 120 nap sincs, akkor a minimálbér kétszeresének 30-ad részével kalkulálnak. Ez 2022. január 1-től jelentősen emelkedett ##8211## a jelenlegi összeg 200.000 Ft, ennek harmincad része pedig 6670 Ft.

Gyakori eset, hogy a kismama egyéni vagy társas vállalkozóként megy szülni. Mivel kalkulálhat ekkor? Ebben az esetben is a fenti minimálbéres számítás az irányadó. Minimálbérrel kell számolni akkor is, ha épp munkakeresési támogatást kapsz a CSED indulásakor. Ilyenkor létezik egy limit: a CSED-ed nem haladhatja meg az álláskeresési alapját képező összeg harmincad részét.

Speciális esetnek minősül az is, ha épp betegszabadságon – esetleg egészségügyi szabadságon – vagy a CSED indulásakor. Ha ez a helyzet, akkor a CSED-jogosultság kezdetének hónapjára érvényes “távolléti díj” jár.

Mikor mehetünk CSED-re?

Leghamarabb a kiírt szülési időpont (nap) előtt 4 héttel kezdheted meg a CSED-et. Ez a lehetséges indítási időpont első napja, az utolsó nap, amikor indulhat, az a baba születésének napja. Tehát legkésőbb a szülés napján elindul a CSED, a két nap között tulajdonképpen bármikor megkezdheted a CSED-et.

Nagyon fontos, hogy az időtartam fix: összesen 168 napig (24 hétig) jár, egybe esik a szülési szabadság időtartamával.

Mindenkinek jár a csecsemőgondozási díj?

A CSED biztosítási jogviszonyhoz kötött, azaz nem jár mindenkinek. Feltétele, hogy a kicsi születése előtti 2 évben legyen az anyának 365 nap biztosítási jogviszonya. Fontos, hogy ennek nem muszáj folyamatosnak lennie, lényeg, hogy a napok száma meglegyen. Mi számít bele? A “normál” munkaviszonyos bejelentett jogviszonyon túl a táppénz, a CSED, a GYED és az örökbefogadói díj is. (A diplomás GYED azonban nem!)

Mi van akkor, ha a szülés pillanatában már nem biztosított az anya? Még jár a CSED, ha a megszűnést követő 42 napon belül születik a gyermek.

Van-e valami kikötés a személyre vonatkozóan?

Rendszerint az anya kapja, apa csak akkor igényelheti, ha az anya egészségügyi okokból nem él a kicsivel egy háztartásban. Opcionális igénylésre tehát nincs lehetőség, ahogy a GYED-nél. Ezen felül jár az örökbefogadó szülőnek, gyámnak is.

A másik igen fontos feltétele a  CSED-nek, hog dolgozz, se félállásban se teljes munkaidőben! Bár a CSED-időszak alatt nem számolható el jövedelem, ám még megkaphatod a CSED előtti időszakban végzett tevékenységért járó bért. Létezik bejelentési kötelezettség is: ha munkába állsz, akkor arról 8 napon belül tájékoztatnod kell az illetékes szervet.

Létezik egy úgynevezett kedvezményszabály és méltányossági igénylés

Ha GYED, GYES vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik babád, és az előző gyermeked után járó CSED magasabb volt, mint amennyit az utoljára született gyerek után kapnál, akkor a kedvezményszabály értelmében az előző gyerek után járó magasabb ellátást kapod.

Van esély CSED igénylésre akkor is, ha nincs meg az anyának a 365 nap biztosított jogviszonya. Ekkor érdemes beadni egy méltányossági igénylést.

Hogy kell igényelni a CSED-et?

A kérelmezés módja attól függ, hogy alkalmazottként mész szülni, vagy vállalkozóként. Ha az előbbi helyzetben vagy, akkor a munkahelyeden kell kitöltened és leadnod a megfelelő űrlapot.

Ha vállalkozóként dolgozol, akkor előbb egy regisztrációs adatlapot kell elküldeni az ügyfélkapun, cégkapun keresztül, majd csak ezt követően lehet a CSED-et kérelmezni az “Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj, baleseti táppénz igényléséhez” nyomtatvány segítségével.

Mi szükséges a CSED igényléséhez?

Ha a baba szülése előtt adod be a nyomtatványt, akkor az orvos által kiállított terhességi igazolásra vagy a várandósgondozási könyv másolatára lesz szükséged. Amennyiben a szülés napjától indul a CSED-ed, akkor a pici anyakönyvi kivonata és TAJ-száma szükséges az igényléshez. (A TAJ-kártyát automatikusan megkapod a lakhely szerinti körzetes kormányhivataltól kb. 8 napon belül.)

Ki folyósítja a CSED-et?

Ha alkalmazott vagy és a munkahelyed TB-kifizetőhely, akkor a csecsemőgondozási díjat a munkaadó folyósítja, egyéb esetekben a Magyar Államkincstár. Ha a munkahelyed menedzseli, akkor a bérkifizetés napján érkezik hozzád, ha az Államkincstár, akkor az adott tárgyhóra eső összeget a következő hó 10-éig utalják vagy küldik.  

A nyomtatványon kiválaszthatod, hogy kéred a pénzt: bankszámla vagy postán.

Igényelhető-e a CSED visszamenőleg?

Van lehetőség, ám korlátozottan: az igényléstől visszamenőleg a hatodik hónap első napjáig lehet megállapítani az ellátás kezdetét.