Terhesség

Aki orvost vált, ezért teszi

Összegyűjtöttük a leggyakoribb indokokat, amiért orvost váltanak a kismamák.
2007. Szeptember 02.

Az orvos nem válaszolt a felmerülő kérdésekre

Kismama: Lehetséges, hogy a kérdések indokolatlannak vagy éppen feleslegesnek, nevetségesnek tűnnek az orvos számára, az is lehet, hogy aznap ő volt a tizedik várandós nő, aki ugyanezt kérdezte, mégis tény, hogy a kérdésekre válaszolni kell. A törvények is előírják a tájékoztatási kötelezettséget, nem is beszélve arról, hogy a kismamának természetesen fontos, hogy választ kapjon arra, ami foglalkoztatja.

Az orvos kizárólag az orvosi feladatokra és kérdésekre összpontosított

Kismama: A szülés és a terhesség nem betegség, noha adódhatnak szövődmények. A nő és a család számára azonban egyértelműen izgalmas, meghatározó családi eseményről van szó, mely a lélek legmélyebb rétegeit is felkavarhatja. Az orvos munkáját is segíti, ha tudja, kivel, kikkel áll szemben, ők mit gondolnak a szülésről, milyen várakozásokkal és múlttal érkeznek. Ez persze roppant időigényes, és ha nem volna orvosválasztás és hálapénzrendszer, talán feleslegessé is válna, hiszen a figyelmes hallgatóság szerepét a bába és a dúla venné át.

Az orvos nem volt nyitott a kismama szüléssel és vajúdással kapcsolatos kívánságaira

Kismama: Egyre gyakoribb konfliktusforrás. Elejét vehetjük, ha időben szóba hozzuk és megbeszéljük a szülési tervet. Sok orvos csak legyint, s arra hivatkozik, ráérnek még erről beszélni. Pedig a döntés már az első harmadban is aktuális, legalább nem nagy pocakkal kell váltani.

Az orvos szakmai hozzáállása nem volt megfelelő

Kismama: A hanyagság, nemtörődömség és tájékozatlanság természetesen elfogadhatatlan és veszélyes. Annak azonban, aki nem orvos, nem is olyan könnyű megállapítania, hogy valóban erről van-e szó. Ma már az internet segítségével nagyon sok információt összegyűjthetünk az adott kérdésről. Tájékozottan sokkal jobban, célirányosabban lehet kérdezni. Az sosem árt, ha fontos döntések esetén több orvos véleményét és indokait is megkérdezzük.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Mindent a terhességről
  • Amit tudni érdemes a szülésről
  • A szülészetek listája
  • Forrás: Kismama magazin