Terhesség

Allergia COVID-19 idején

Rémhírek és tudományos értekezések között az ember szinte elveszik a koronavírusról olvasva, és olykor nehezen ítéli meg, hogy melyek a fals információk és mik azok, amelyekre érdemes figyelnie.
2020. Május 04.
Allergia COVID-19 idején 

A járványmentes időkben is jelentősen megnehezíthetik a hétköznapokat az allergiás tünetek, de most az allergia is egy plusz veszélyforrás lehet! Van megoldás? Mit tegyünk?

“Az allergia önmagában is megterheli az immunrendszert, így allergiás tünetek mellett fellépő minden fertőzéses állapot legyőzése nagyobb teher lehet a szervezet számára” – fejti ki a Czeizel Intézet fül-orr-gégész, audiológus szakorvosa, utalva a koronavírusra is. “Sok allergiás betegre jellemző az az attitűd, miszerint nem akarnak orvosi segítséget kérni, úgy érzik, egyedül is megbirkóznak a panaszokkal. Nem szeretnének folyamatosan tablettát szedni vagy szteroidos orrspray-t használni, pedig ezek kifejezetten hosszan fennálló – nem egy hét alatt gyógyuló – tünetek kezelésére lettek kifejlesztve. A recept nélkül kapható, úgynevezett lohasztó orrsprayk náthára valók, amelyek hosszasabb használat után könnyen tönkre is tehetik a nyálkahártyát, függőséget okoznak. Ha az allergia tünetei megjelennek, időben el kell kezdeni a kezelést, nem szabad megvárni, amíg súlyossá válnak a panaszok, mert akkor már nehezebben uralhatóak. A kezeletlen allergia a szem-orr-torokpanaszok mellett nehézlégzést is okozhat, asthmás tüneteket is kiválthat, és az irritált nyálkahártya fogékonyabbá válik a fertőzésekre.”

A szakorvos elárulta, ahogy náluk, a Czeizel Intézetben és az országban már több helyen is elérhető az online vizit lehetősége, így ki sem kell mozdulni a lakásból, mégis egyeztethetünk a választott orvossal. “Gyakorlatilag bármilyen életkorban kialakulhat allergia, és az is előfordul, hogy valaki évekig tünetmentes, aztán az időjárás függvényében, magasabb pollenszám esetén újra előjönnek, felerősödnek panaszai” – árulja el az intézet fül-orr-gégésze. A szakember hozzáteszi, a kismamáknak különösen oda kell figyelni arra, hogy hogyan küzdenek meg allergiás panaszaikkal a várandósság ideje alatt. “Sem úgynevezett lohasztó orrcseppeket, sem pedig szteroid tartalmú szereket, sem antihisztaminokat nem használhatnak a terhesség első trimeszterében. A terhesség előrehaladott szakaszában ez esetleg orvosi felügyelet mellett mégis szükségessé válhat.”

Akkor mégis hogyan enyhíthetik allergiás tüneteiket a kismamák? “Fontos, hogy az allergén – pollen vagy atka – kevésbé tudjon megtapadni a nyálkahártyán, bőrön, hajon. A napi többszöri arcmosás, az orr fiziológiás sóoldattal való rendszeres átmosása, gyakoribb hajmosás segíthet a panaszokon. Ha egy hölgy előre tervez, és aggódik, hogy terhessége esetén hogyan fogja viselni és kezelni az allergiás panaszait, akkor számára a legjobb választás az allergén specifikus immunterápia! Ennek során három-négy éven át hathónapos ciklusokban, kis dózisban nyelv alá kell cseppenteni az adott allergént. Ezzel tartós javulás alakul ki, múlik az allergia. Gyógyszerszedésre általában nincs is szükség már! Parlagfű allergia esetén ezt a kezelést mindig május elejéig kell elkezdeni, és természetesen nem csak kismamáknak jelent megoldást az allergia leküzdésére!” – teszi hozzá a szakorvos.

Az immunterápiát a várandósság ideje alatt nem szabad elindítani, de folytatni lehet, ha már megkezdték az előző évben. A terápia kisgyermek kortól alkalmazható, egy spray-vel kell nyelv alá fújni, és a szedési szabályok pontos betartásával nem kell tartani mellékhatásoktól.

Forrás: Red Lemon Média