Terhesség

Alvásgondok a 3. trimeszterben

"Most aludj, amíg megteheted!" - kapják meg sokszor a kismamák a kéretlen jó tanácsot. Igen ám, de mi van, ha a terhesség vége felé közeledve egyre nehezebben megy az alvás?
2017. Január 31.

Alvásgondok a 3. trimeszterben

A legtöbb kismama hiába próbál minél többet pihenni a harmadik trimeszterben, az alvás igazi kihívássá válik ebben az időszakban. Szerencsére tudunk néhány tippet, amivel talán neked is a segítségedre lehetünk!

Helyezd magad kényelembe

Mostanra olyan méreteket öltött a pocakod, hogy már ülni is kényelmetlen, nemhogy feküdni? Zsonglőrködj a különböző méretű párnákkal! Tegyél egyet a fejed alá, egyet a hátad mögé, egyet pedig összehajtva a lábaid közé. Érezd meg, hogy számodra hogy a legkényelmesebb. Még jobb, ha beszerzel egy szoptatós párnát – oldalt fekvésben nagyon jó érzés átölelni, de háton fekvésben a térdeid alá is teheted, hogy tehermentesítsd a derekadat.Általában azt tanácsolják a kismamáknak, hogy a bal oldalukon feküdjenek, hiszen ez biztosítja a legjobb vérellátást a babának és az anyukának is. Azonban ne aggódj, ha neked a jobb oldaladon elhelyezkedve, netán a hátadra fordulva jön álom a szemedre, akkor sem lesz az égvilágon semmi bajotok. Feküdj úgy, ahogy neked kényelmes!

Napközben igyál

Nem telik el úgy éjszaka, hogy ne kellene kimenned pisilni? Sajnos ez teljesen természetes, hiszen a baba súlya igencsak nagy nyomást gyakorol a húgyhólyagra. Ennek ellenére fontos, hogy hidratált maradj, ezért azt javasoljuk, hogy a napi folyadékmennyiség háromnegyedét igyekezz napközben elfogyasztani. Este pedig csak keveset igyál, és közvetlenül lefekvés előtt többször is menj el vécére.

Nem mindegy, mit eszel

Ahhoz, hogy az álmod pihentető legyen és elkerüld a gyomorégést vagy az emésztési problémákat, fontos, hogy odafigyelj a táplálkozásodra. A harmadik trimeszterben már tényleg kerüld a nehéz, túl zsíros, cukrozott vagy fűszeres ételeket (különösen este). Lefekvés előtt könnyű falatokkal csillapítsd az étvágyad: a banán egy kevés mandulavajjal kellemesen laktató, és beindítja a melatonin termelődését, mely a pihentető alvásért felelős. A vacsora mellé egy csésze nyugtató gyógynövényteát is elkortyolhatsz, ilyen a kamilla, a rooibos vagy a citromfű.

Mozogj!

Igen, tudjuk, ekkora hassal már a puszta létezés is kínszenvedés, mégis azt tanácsoljuk, hogy végezz valamilyen könnyű mozgást minden nap. Egy rövid séta a parkban, egy kis úszás vagy jóga hozzájárul az egészségedhez, ráadásul az éjszakai alvást is segíti. Időzítsd a mozgást a nap első felére vagy koradélutánra, este már inkább csak nyújtógyakorlatokat végezz vagy relaxálj. Nagyon jól ellazít, ha közvetlenül alvás előtt háton fekvésben felrakod a falra a nyújtott lábaidat. Mi több, a lábgörcsöt és a lábak felvizesedését is segít csökkenteni.Egyéb apró tippek, amik sokat segíthetnek– Alvás előtt 2 órával kapcsold ki a telefonod, laptopod, tableted, és végezz valamilyen pihentető tevékenységet! Olvass, írj naplót, meditálj!- A kismamáknak gyakran melegük van, ha te is ezt tapasztalod, bizonyosodj meg róla, hogy a hálószobában elég hűvös van-e mielőtt álomra hajtanád a fejed. – Ha feszültnek érzed magad, készíts kádfürdőt. Ne aggódj, ettől nem fog beindulni a szülés, csak arra ügyelj, hogy a víz ne legyen túl meleg! A kellemesen langyos fürdő tökéletes.- A legfontosabb, hogy próbálj meg lazítani! Ha csak forgolódsz az ágyban, inkább kelj fel, olvass egy kicsit és csak akkor bújj újra ágyba, ha tényleg elálmosodtál.- Ha napközben szundítani támad kedved, természetesen nem beszélünk le róla. Arra azonban figyelj, hogy ez fél óránál ne legyen több, hiszen a túl sok napközbeni alvás bezavarhat az éjszakai pihenésedbe.- Ha azért nem tudsz aludni, mert félelmek, kérdések kavarognak a fejedben a gyermekvállalással kapcsolatban, beszélj róluk a védőnőnek, szülésznőnek vagy az orvosodnak. Ne félj, segítséget kérni!Kapcsolódó cikkeink: