Terhesség

Anyatípusok a szülészeten

Háromszor szültem, három különböző kórházban, három orvosnál és háromféle módon. Egy dolog azonban mindig ugyanolyan volt: eszem ágában sem volt külön szobát kérni.
2011. Március 25.

Anyatípusok a szülészeten

Nagyon is örültem a szobatársaknak. Még akkor is, ha már az első percben kiderült, hogy sokféle anyatípus létezik. És attól ténytől, hogy mindegyikünknek egynapos a babája, még korántsem leszünk barátok!

Csini mama

Tagadhatatlanul ő a legirritálóbb jelenség az egész gyermekágyas osztályon. Míg te bő köntössel próbálod elrejteni, hogy a hasad kicsit se lett kisebb, és a gátmetszéstől megviselten, kissé görnyedten csoszogsz a látogatók elé, fekete karikákkal a szemed alatt, biztos lehetsz benne, hogy elsuhan melletted a szülészet szépe.Magas sarkú rózsaszín pomponos papucsban, trendi pizsiben, tökéletes frizurával és sminkben. Sminkben! Igen, neki sminkelni is volt ideje, miközben te zuhanyozni is alig bírtál elmenni. A legbosszantóbb, hogy csini mamának általában több gyereke is van, és mindent bosszantóan rutinosan csinál. Utálat helyett inkább lásd meg a dolog pozitív oldalát – három gyerek után is lehet még valaki jó nő. Ha belerázódsz az anyaságba, lehet, hogy neked is menni fog!

Kezdő kismama

Vigyázz vele, mert látszatnaivitása mögött gyakran egyszerű lustaság lapul. Először csak arra fog megkérni, hogy add kölcsön a kiolvasott újságodat, aztán megkóstolná anyukád süteményét, végül még a mellszívódat is elkéri. Persze csak megnézni, hogy milyen márkájú. Mert neked minden cuccod olyan jó. És te annyira ügyes vagy. A hízelgő beetetés után tanácsokat kér. Aztán egy kis segítséget. Ha látja, hogy éjjel felkelsz a babádhoz, megkér majd, hogy szagold már meg az ő gyerekének a fenekét is, nem kakis-e. És ha az, nem tennéd-e te tisztába, mert ő nem meri. Te olyan ügyesen tartod, nem fognád meg? És nem ringatnád el addig, míg ő kiszalad kávézni?Ha nem vigyázol, hamarosan még a nővérek is azt hiszik, hogy ikreket szültél, és ha nem állítod le a kezdeteknél, soha többé nem szabadulsz meg tőle. Nagy bociszemekkel nézd majd rád, és rebegő szempillákkal közli, hogy segítségre van szüksége, mert most szült. Ja, te is? Az kit érdekel…

Ősanya

Ő bezzeg soha nem adná a kezedbe a gyerekét. Organikus lenvászon pizsamában dalolja a bébinek a saját maga által komponált altatódalt, tejtermelést serkentő házi zabsüteményt eszik, saját kezűleg szedett gyógynövényteát iszik, és csakis biodezodort ken magára, ami nem zavarja meg az újszülött érzékeny szaglását.Neki aztán mindenről van véleménye, és ne félj, el is mondja majd neked. Ha szóba állsz vele, halálra rémít a BCG oltás mellékhatásaival, az eldobható pelenka környezetszennyező hatásaival, és mindent megtesz, hogy rossz anyának érezd magad, amiért rácsos ágyban akarod otthon altatni a gyereket, nem a franciaágyban. Ne is figyelj rá, mert ereje a te lelkiismeret furdalásodból fakad! Csináld, ahogyan a legjobbnak érzed a dolgokat, mert a boldog anyukánál nincs bióbb nyugtató a gyerek számára!

Bizniszmama

Neki aztán éjjel-nappal szól a mobilja. Nem mondja el, hol dolgozik, de sejteni lehet, hogy fontos ember, mert még szoptatás közben is cégügyeket intéz. Nem felejti el szóvá tenni, hogy a fizetős szobába akart menni, mert neki tellett volna rá, csak most nem volt hely, így beéri a ti társaságotokkal is. Sok időt szerencsére nem áldoz sem rátok, sem a gyerekére. Arra ott a bébiszitter, aki már az első naptól kezdve rendszeresen bejár, hogy összeszokjanak a babával.Kell is, hiszen anyuka pár nap múlva visszamegy a munkába. Őt aztán nem akadályozza semmiben a gyerek, hangoztatja fennen, hiszen minden csak szervezés kérdése. Felesleges vele vitatkozni. Soha többé nem fogod látni, még akkor sem, ha a gyerekeitek ugyanabba az oviba fognak járni. Viszont a babysitter lehet kedves, és ha pár hónap múlva megunja zsarnok anyukát, te még jól járhatsz vele!Kapcsolódó cikkeink anyaság témában: