Terhesség

Átadjuk a védelmet nyújtó koronavírus-antitesteket a méhlepényen keresztül?

Egy kutatócsoport koronavírussal fertőzött anyák méhlepényében talált SARS-CoV-2 antitesteket.
2021. Február 08.
Antitesteket találtak koronavírussal fertőzött terhes nők méhlepényében (Fotó: Getty Images)

A Philadelphiai Gyermekkórház és a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karának kutatócsapata SARS-CoV-2 antitesteket talált több olyan nő méhlepényében, akik terhességük során megfertőződtek az új koronavírussal – írja a Medicalxpress.com. A vizsgálat eredményét a kutatócsoport a Journal of the American Medical Association folyóiratban publikálta.

A kutatók 1470, SARS-CoV-2 vírussal megfertőződött nő méhlepényét vizsgálták meg a szülés után. A kutatócsapat vizsgálta a vírus jelenlétét és az immunválasz részét képező antitesteket. A vizsgálat során 83 méhlepényben találtak SARS-CoV-2 antitesteket. Az eredmény azt feltételezi, hogy az antitestek valószínűleg utat találnak a babákhoz, védelmet nyújtva számukra a vírussal szemben.

A kutatók megállapították, hogy a méhlepényben talált antitestek mennyisége tükrözte az édesanya fertőzöttségének mértékét, továbbá, hogy mikor fertőződött meg a vírussal. Azoknál a nőknél, akik a várandósság korai szakaszában fertőződtek meg, több antitestet találtak a méhlepényben – és úgy tűnik, az nem számított, hogy az anyának voltak-e tünetei vagy sem.

Az még nem ismert, hogy mekkora védelmet kaptak a babák, ahogy az sem, mennyi ideig maradtak fent az antitestek. Továbbá felmerül az a kérdés is, hogy mely típusú antitestek juthatnak a méhlepénybe. A kutatócsapat vizsgálata során úgy találta, hogy csak az immunoglobulin G antitestek tudnak bejutni a köldökzsinór által a méhlepényhez szállított vérbe. A kutatók megjegyezték, hogy a tanulmányban szereplő egyetlen csecsemő COVID-19 tesztje sem lett pozitív, ami jó jel, de nem elegendő ahhoz, hogy kijelenthessék, hogy a babák nem fertőződhetnek meg az anyaméhben.