Terhesség

Az ananász tényleg beindítja a szülést?

Vannak ételek – datolya, ananász –, amelyeknek szülésbeindító hatást tulajdonítanak. Ha te is a terhességed végén jársz, biztosan érdekel, hogy otthon, természetesen megindítható-e a vajúdás, ha ananászt eszel.
2023. Március 29.
Ananász terhes kismama
Kép: Getty Images

Amikor betöltötted a 40.hetet, valószínűleg lázasan kutatni kezded, hogy indíthatnád meg a vajúdást. Az egyik leggyakrabban emlegetett étel az ananász (de sokan esküsznek a datolyára és a málnalevél teára is), amelynek fogyasztása beindíthatja a szülést. A verywellfamily.com járt utána annak, hogy van-e tudományos megalapozottsága az ananász méhösszehúzó hatásának.

Finom, egészséges és…?

Az ananászt sokan nagyon szeretik, igazi egzotikus gyümölcs hazánkban. Amellett, hogy finom, egészséges is: tele van rostokkal, vitaminokkal és egy bromelain nevű enzimmel. A bromelainról úgy gondolják, hogy segít felpuhítani a méhnyakat és kiváltani a méhösszehúzódásokat – mondta a portálnak Liesel Teen, szülésznő.

Dr. Stephanie Hack szerint azonban nem bizonyított, hogy ok-okozati kapcsolat van a bromelain és vajúdás megindítása között. Persze attól még, hogy egyelőre nincs tudományos bizonyíték rá, sokan kipróbálják, köztük Teen szülésznő is, aki így írta le tapasztalatait: „Megettem egy egész ananászt, a magjával együtt, és még aznap megindult a szülés. Nem ez volt az egyetlen dolog, amivel megpróbáltam beindítani a szülést, így nehéz megmondani, hogy az ananásznak valójában milyen szerepe volt benne, de az biztos, hogy ártani nem ártott.” Hozzáteszi, hogy ahhoz, hogy az ananász segítsen a szülés megindításában, sok ananászt kell megenni a magokkal együtt, mert a bromelain az ananász magjában található. Sajnos éppen a mag az, ami a legkevésbé ízletes része a gyümölcsnek.

Dr. Hack véleményének ellentmond egy patkányokon végzett kutatás, ami éppen azt bizonyította, hogy az ananászfogyasztás méhösszehúzódásokat válthat ki. Ez azonban még nem tekinthető teljes értékű tudományos bizonyítéknak, részben, mert nem humán kísérlet volt, részben azért sem, mert alacsony mintán végezték a kutatást.

Valódi kockázata nincs az ananásznak, mindössze annyi, hogy vannak akiknél gyomorégést válthat ki, de a harmadik trimeszter végén erre szinte bármilyen élelmiszer képes. Azok, akiknek latexallergiájuk van, óvatosak legyenek az ananásszal (és a banánnal, avokádóval, papayával) a keresztallergia kockázata miatt.

És mi a helyzet a datolyával?

A datolyáról – ugyan kisebb kutatások – kimutatták, hogy valóban megindíthatja a vajúdást, sőt a 37. héttől napi 6 datolya elfogyasztása rövidítheti a vajúdás időtartamát. A fűszeres ételekről is sokan úgy tartják, hogy szülés megindító hatásuk van, de erre sincs tudományos bizonyíték. Annyi azonban igaz, hogy ezek az ételek mozgásba hozzák a gyomor- és bélrendszert, ami valóban kedvez a vajúdás megindulásának.

Forrás: verywellfamily.com