Terhesség

Mire jó a málnalevél tea?

Egy fitoterapeutától, Kavalkó Jánostól hallottam jó pár évvel ezelőtt a málnalevél teáról. Akkoriban különlegességnek számított, ma már ódákat zengenek róla a kismamák.
2016. Április 07.

Mire jó a málnalevél tea?

Manapság egyre több kismama ajánlja egymás közt a málnalevél teát, de a szülést kísérő dúlák, sőt szülésznők is előszeretettel javasolja a kismamáknak a málnalevél tea fogyasztását. Magam is azt tapasztaltam, hogy korábban, míg egy kis drogériát vezettem, feltűnően gyakran keresték ezt a gyógynövényt az állapotos kismamák.

De vajon mitől ez a nagy népszerűség?

A levelében van a tudás?

Bár a málnának elsősorban a termését fogyasztjuk előszeretettel, nem csak ez rendelkezik kedvező élettani hatásokkal. A málnalevél ugyanis igen gazdag cserzőanyagokban, így összehúzó, gyulladás csökkentő és baktériumölő hatása van. Ki kell még emelni görcsoldó hatását, de a népi megfigyelések szerint jótékony lehet torokgyulladás és bőrgyulladás esetén is. A málnalevél a cserzőanyagok mellett tartalmaz kalciumot, vasat és B-vitaminokat is.

Ami népi, az tuti?

A régi gyógynövényes leírások már említést tesznek róla, hogy a málnalevélből készült teát várandós kismamáknak is lehet adni. Hogy miért?

Mert a tea fogyasztása elősegítheti a méh ellazítását, felpuhíthatja a méhnyakat, továbbá a vajúdás idejét valamint a velejáró fájdalmakat is csökkentheti. Elsősorban méregtelenítő, salaktalanító hatása révén tartják erről a teáról azt, hogy kitisztíthatja a bélrendszert (megmozgatja a belek simaizomzatát), melynek révén a méhizomzat is mozgásba jöhet, ez pedig az első fájásokat kialakulásához vezethet.

Hovatovább, még a gyermekágyas időszakban is javasolják fogyasztását, mert állítólag a tejelválasztást is serkentheti. Sokan tehát csodahatást tulajdonítanak neki, és a terhesség szuper-italának is tartják.

De álljunk csak meg egy szóra!

Valóban hihetünk ezeknek az állításoknak? Az igazság az, hogy a szájhagyomány, a népi bölcsesség (sőt az internetes bölcsesség) sajnos nem jelent egyértelmű bizonyítékot.

Mit szól ehhez a tudomány? Vajon vannak-e kísérletek, amelyek igazolják a málnalevél számtalan jótékonynak mondott hatását? Nos, vannak már vizsgálati eredmények a málnalevél tea hatékonyságát illetően, bár meglehetősen ellentmondásosak.

A thepregnantscientist.com szerzője szerint, aki maga is tudományos területen dolgozik, a málnalevél hatását mindössze hat vizsgálatban tanulmányozták ezidáig laboratóriumi körülmények közt (in vitro-tehát Petri csészében) és öt esetben végeztek embereken is klinikai vizsgálatokat. Ez utóbbi vizsgálatok eredménye pedig nem mutatott ki jelentős hatást (se pozitívat, se negatívat) a málnalevél hatásosságát illetően.

A málnalevél tea méhlazító hatásával először 1941-ben foglalkoztak tudományosan (J. H. Burn és E.R. Withell). Igaz, a vizsgálatot mindössze három kísérleti alanyon végezték el. A kutatás eredményeit a brit orvosi lapban, a Lancet-ben is publikálták. Fontos azonban kiemelni, hogy az eredmények ellentmondásosak, ugyanis a málnalevél görcsoldó és simaizom-összehúzó hatástát egyaránt kimutatták. Úgy tűnik tehát, hogy a málnalevél kivonat komponensei ellentétes hatással bírnak.

Állatkísérletek (patkányokon végzett vizsgálatok) eredményei szerint a málnalevélből kinyert hatóanyagok egy része a méh simaizomzatának az összehúzódását serkenti, más hatóanyagok azonban annak az ellazulását segítik elő. Vagyis itt is igaz az ellentétes hatás.

Egy 2001-es ausztrál vizsgálat tanulsága szerint – melyben 192 nőt vizsgáltak meg – nem tapasztaltak jelentős különbséget a két vizsgálati csoport között. Ebben az egyik csoport ártalmatlan placebót, a másik csoport málnalevél tablettát kapott a 32. terhességi hetétől. A vizsgálat eredménye szerint nem volt jelentős a két csoport vajúdása, szülési folyamata és egészségi állapota között. A málnalevél egyéb hatására nem derült fény a vizsgálat során, igaz, mellékhatásokról sem számoltak be. A cikk szerzői további vizsgálatokat javasoltak, a málnalevél tea hatásosságát illetően.

Összességében tehát úgy tűnik, hogy a vizsgálatok eredményei ezidáig nem igazolták azt egyértelműen, hogy a málnalevél fogyasztásával a vajúdási munka vagy idő csökkenthető.

Mihez használhatod akkor?

Görcsoldó hatása miatt valóban jótékony lehet enyhe menstruációs panaszok esetén, ahogyan az Európai Gyógyszerügynökség is ajánlja. Emellett enyhe hasmenés esetén, görcsoldóként is bátran kipróbálható, de egyszerű élvezeti teaként is beilleszthető a hétköznapjainkba.

Hogy készítsd el a málnalevél teát?

  • Egy teáskanálnyi málnalevelet forráz le egy bögrényi vízzel, és hagyd ázni 15 percig!
  • Ezt is, mint valamennyi gyógynövényes teát, frissen készítsd el, és rögtön idd is meg!
  • Ízesítsd mézzel! Napi 4 bögrényi adagnál nem javasolt többet fogyasztani belőle!
  • A teát folyamatosan 4 hétig lehet inni, folytatni pedig csak 5 nap szünet után lehet.

Mire kell figyelni?

Ha mégis úgy döntesz, hogy kipróbálod terhességed alatt, fontos tudni, hogy a málnalevél teát nem javasolt a 34. terhességi hét előtt fogyasztani, mert szakértők szerint akár korai méhösszehúzódást is kiválthat. Szintén nem szabad alkalmazni terhességi cukorbetegség esetén, valamint szoptatás alatt, mert a tea fogyasztása után hirtelen lecsökkenti a vércukorszintet (egyébként tejelválasztást serkentő hatásával kapcsolatban nem is állnak rendelkezésre klinikai vizsgálatok).

Kapcsolódó cikkeink teázás terhesség alatt témában: