Terhesség

Ódákat zengenek róla, de mire jó a málnalevél tea?

Miben rejlik a népszerűsége?
2024. Április 17.
teás csésze nő kezében
Kép: Getty Images

A málnalevél nagyon gazdag cserzőanyagokban, ennek köszönhetően összehúzó, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatása is van, valamint görcsoldásra is hatásos. A cserzőanyagok mellett tartalmaz kalciumot, vasat és B-vitaminokat is.

A málnalevél tea felpuhítja a méhnyakat, segíti a méh ellazítását. Megmozgatja a bél simaizomzatát, így a méhizomzat is mozgásba jöhet, ez pedig beindíthatja az első kontrakciókat. Nem törvényszerű, de megtörténhet. Ezért nem is mindegy, hogy a kismama hányadik héten fogyasztja a teát. A tudomány szerint hatásossága ellentmondásos.

Például a thepregnantscientist.com szerzője szerint, a málnalevél hatását mindössze hat vizsgálatban tanulmányozták ezidáig laboratóriumi körülmények közt és öt esetben végeztek embereken is klinikai vizsgálatokat, és nem mutatott ki különösebb hatást. Más kutatások is hasonló eredményre jutottak, azaz nem nyert egyértelműen bizonyítást, hogy segíti vagy épp beindítja a vajúdást.

Görcsoldó hatása azonban segítség lehet enyhe menstruációs panaszok esetén. Emellett enyhe hasmenés esetén, görcsoldóként is kipróbálható.