Terhesség

Az egyik legegészségesebb tavaszi zöldség, mégsem elég népszerű

A spárga igazi tavaszi zöldség! Tele van rostokkal, vitaminokkal, kalória alig van benne és könnyű elkészíteni. Fogyókúrához, méregtelenítéshez elengedhetetlen, de hajunk, bőrünk és körmünk szépségének, egészségének megőrzéséhez is hatékonyan hozzájárul.
2020. Április 28.
Az egyik legegészségesebb tavaszi zöldség, mégsem elég népszerű (fotó: Getty Images)

Az ilyenkor természetes tavaszi fáradtság és a koronavírus-járvány okozta mostani bezártság miatt még inkább felértékelődik a spárga rendkívül magas folsavtartalma, aminek hiányában idegesebbnek, nyugtalanabbnak érezzük magunkat, fáradékonyabbak lehetünk, koncentrálóképességünk csökkenhet. Szóval, ha jól akarunk kinézni és jól is akarjuk érezni magunkat, akkor együnk friss, hazai spárgát!

A spárga szezonja most kezdődik és június közepéig tart, tehát most kell kihasználnunk ezt az ókorban még elsősorban gyógynövényként fogyasztott nagyszerű zöldséget. Íme néhány hasznos ötlet, gasztro-trükk vele kapcsolatban az Európai Friss Kalandok program jóvoltából:

A spárga

A spárgából alapvetően –  a színe alapján – négy típussal találkozhatunk (fehér, lila, lilászöld és zöld), de nálunk leginkább a fehér és a zöld változat terjedt el. Magyarország Európában igazi spárgatermesztő nagyhatalomnak számít ebben a két fajtában.

A spárga fás szárból és puha, zsenge hajtásból áll. A spárgahajtás a legízletesebb része a zöldségnek, amely bár közel 95%-ban víz, kifejezetten gazdag A-, C-, E-, K-, és B-vitaminokban, folsavban, kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, illetve káliumban. A szárat jól emészthető rostok alkotják, amelyek segítik a bélműködést és az emésztést. A spárga tápanyag- és vitamintartalmának köszönhetően jótékonyan hat a keringésre, támogatja a szervezet méregtelenítését. Alacsony kalóriatartalma és vízhajtó hatása fogyókúra esetén is hasznos. Kiemelkedő mennyiségű folsavat tartalmaz, amelynek pozitív hatásait már említettük, de ne felejtsük el, hogy a folsav a kismamák számára is alapvető fontosságú. A spárgában bőven megtalálható B-vitaminok természetes eszközei egészségünk és szépségünk megőrzésének.

1, tipp – mire figyeljünk spárga vásárlásakor?

Az első, ami árulkodó lehet, az a szín. Ha halványsárgás vagy zöldes színű a zöldség, akkor nincs miért aggódni. A barnás elszíneződés azonban rosszat sejtet.

A következő, amit érdemes vizsgálnunk, az a spárgaszár. Ha fonnyadt, gumiszerűen belapul vagy üreges, az arra utal, hogy a növény már nem friss, kiszáradt. A friss spárga szára sima, és enyhe nyomásra sárgás, üde illatú levet ereszt. Ha a lé savanykás szagú, az rossz jelnek számít.

Ha lehetőségünk van rá, mindenképpen keressük a hazai termesztésű spárgát! Így nemcsak a jó ízben és a minőségben lehetünk biztosak, de támogatjuk a magyar termelőket is.

2, tipp – a helyes tárolás

A spárga helyes tárolásának titka a nedvesség! A friss fehér spárgát nedves konyharuhába csavarva, a zöldet pedig függőlegesen vízbe állítva tárolhatjuk hűtőszekrényben, akár 2-3 napig is. Ne felejtkezzünk el a nedvességtartalom folyamatos ellenőrzéséről!

3, tipp – a spárga előkészítése

A zöld spárgánál sokkal könnyebb dolgunk van, mert csak a vastagabb példányok szárát kell megpucolni, akkor is többnyire elegendő az oldalán lévő, kiálló részeket levágni. A fehér spárga azonban minden esetben pucolást igényel. Ennek legjobb módja, ha a hegyétől a töve felé haladva tisztítjuk a zöldséget, az első harmadban vékonyan, majd egyre vastagabban, mert a szár külső rostjai kesernyések lehetnek.A fás szárból 1-2 cm-t mindig le kell vágni.

A szár hámozásában segítségünkre lehet a “törésteszt”. Ennek során elkezdjük a spárgaszárat két végénél fogva hajlítani addig, amíg a végén egy néhány cm-es darab le nem törik. A letört rész az, amitől meg kell válnunk.

4, tipp – hogyan készítsük el jól a spárgát?

A spárgát javasolt cukros vagy nagyon enyhén citromos, sós vízben, kevés vajjal főzni, így ugyanis enyhe mellékíze teljesen eltüntethető. Ha egyben szeretnénk megfőzni, akkor állítva tegyük a fazékba úgy, hogy a csúcsát ne lepje el a víz, így a legzsengébb része, a hajtása csak gőzölődik. Semmiképpen ne használjunk alumíniumedényt, mert szürkére színezi a zöldséget. A fehér spárga 15-20, a zöld színű 10-15 perc alatt fő puhára. Ne főzzük túl a spárgát és a magas hőfok sem ajánlott, mert a növény elveszti jellegzetes aromáját, és vitamintartalma is csökkenhet.

5, tipp – plusz egy leves

A fehér spárga tisztítása után keletkező “hulladéknak” és a fás szárvégeknek remek ízük van. Alapos mosás és főzés után spárga alaplevet nyerhetünk belőlük, vagy pürésítést és szűrést követően ízletes krémlevest készíthetünk.

Az Európai Friss Kalandok program nem pusztán a spárga, hanem minden zöldség és gyümölcs fogyasztása mellett elkötelezett. Idén immár harmadik éve népszerűsíti itthon az ajánlott mennyiségű friss zöldség és gyümölcs fogyasztását, illetve hívja fel a figyelmet ennek fontosságára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió együttműködésében.

Forrás: Havas Sports & Entertainment Hungary