Terhesség

Az őssejt felhasználás mai helyzete Magyarországon

Lassan véget ér a fél éves rehabilitációja annak a leukémiával kezelt hétéves kislánynak, aki testvére köldökzsinórvérének köszönheti gyógyulását. 2001 óta itthon ő a negyedik olyan beteg, akinél sikeres őssejt-beültetést végeztek.
2017. Május 25.

Az őssejt olyan speciális sejt, mely egyrészt önmaga megújítására képes, másrészt át tud alakulni más, egyedi szerepet betöltő sejtté, így pótolni tud egy elpusztult sejtet, szövetet. Sokféle őssejt létezik, például az úgynevezett vérképző őssejtek képesek egy leukémiás beteg kemo- vagy sugárterápiával kiirtott, hibásan működő csontvelőjét újra felépíteni, helyreállítják a vérképzést és az immunrendszert. Ezek a sejtek a tudomány jelen állás szerint körülbelül 80 féle vérképzőszervi rendellenesség kezelésében használhatók terápiásan. Ilyen őssejteket kapott a mezőkövesdi kislány is, méghozzá a testvérétől.

Magyarországon évente körülbelül 300 esetben végeznek őssejt-transzplantációt, túlnyomóan csontvelő eredetű őssejtet alkalmazva. Míg az USA-ban az őssejt beültetések csaknem harmadát végzik köldökzsinórvér eredetű őssejtek felhasználásával, addig Magyarországon a felhasználás aránya ma még az öt százalékot sem éri el. Ennek legfőbb oka, hogy közösségi bank hiányában jelenleg a születendő gyerekek kb. 7-8 %-nak vetetik le és tároltatják el a köldökzsinórvérét. A mélyfagyasztva tárolt köldökzsinórvérben lévő sejtek az egyetlen lenyomatai a születéskori állapotnak, így tárolásuk, vizsgálatuk igen fontos és terápiás felhasználási lehetőségeik száma folyamatosan növekszik.

A mezőkövesdi kislányt három és fél éves korában diagnosztizálták acut lymphoblastos leukaemiával (ALL). Az évekig tartó kemoterápiás kálvária után a betegség tavaly nyáron kiújult. A gyermek életveszélyes állapotba került, reménytelennek tűnt a helyzete. Szerencsére azonban az időközben született kistestvérének a köldökzsinórvére megmentette az életét. A mintából kinyert őssejtek ugyanis genetikailag megfeleltek ahhoz, hogy a beavatkozást elvégezhessék.

A köldökzsinórvér őssejtjei széles lehetőséget kínálnak a sejtterápiára, és megfelelő szakmai kontroll esetén a közeljövő egyik leghasznosabb terápiás és diagnosztikus eszközévé válhatnak a jelenleg még nem gyógyítható betegségek kezelésében. A köldökzsinórvérrel jelenleg folyó klinikai kísérletek újabb területeket nyithatnak meg a köldökzsinórvér felhasználásában pl. súlyos oxigénhiánnyal született gyermekek kezelésében.

Magyarországon magánbankban tárolt, köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantációra eddig négy alkalommal került sor. Évente Magyarországon körülbelül 50 gyermeknél állapítanak meg leukémiát gyermekkorban. A betegek egy része szerencsére kemoterápiával jól kezelhető, ám a másik része őssejt-transzplantációra szorul és sajnos a gyermekek felének nem találnak időben megfelelő donort.

A hazai közösségi bank hiánya jelentősen hátráltatja, hogy felnőttek számára is hasznosuljon a köldökzsinórvér. Az Európai Parlament öt éve elfogadott állásfoglalása értelmében valamennyi EU tagállamnak létre kellene hozni állami szövet- és sejtbankokat. 22 tagállamban már működnek is ilyen bankok, ám mivel a sejtbankok létrehozásához nem kötött határidőt az állásfoglalás, a magyar állam eddig még nem teljesítette az elvárást.

Kapcsolódó cikkeink:

A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének technológiája

A köldökzsinórvér-őssejtek jellemzői

Forrás: Krio Intézet