Terhesség

Babát szeretnél? Nem mindegy, mit eszel!

Gyakran halljuk: az vagy, amit megeszel. De valójában így is mondhatnánk: az vagy, amit anyád evett, mielőtt terhes lett veled. Szakértők kimutatták, hogy az, amit egy nő a terhessége előtt fogyaszt, kihat a leendő gyermeke génjeinek alakulására.
2014. Május 18.

Andrew Prentice, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségekkel foglalkozó iskolának a kutatója szerint döntő fontosságú az újszülött egészsége szempontjából, hogy az anya szervezetében milyen tápanyagok halmozódtak fel még mielőtt várandós lett.

Noha a vizsgálat még kezdeti stádiumban van, azoknak a nőknek, akik most gondolkodnak családalapításon, már érdemes megfelelő mennyiségű vitamint és étrend-kiegészítőt juttatni a szervezetükbe leendő gyermekük egészsége érdekében. A Nature Communications című lapban közzétett vizsgálat során Prentice professzor Nyugat-Afrika vidéki részein tanulmányozta a nőket, mivel ezen a területen az évszakok váltakozása nagyban befolyásolja a lakosok táplálékát.

Munkatársaival együtt közel 170 frissen teherbe esett nő vérében mérte meg a különböző tápanyagok mértékét, akiknek a fele az esős időszakban lett várandós, míg másik fele a száraz időszakban. Később a megszületett gyermekek DNS-ét is alapos vizsgálat alá vetették, és az eredmények azt mutatták, hogy a két dolog között, vagyis aközött, hogy milyen volt az anya étrendje, és aközött, hogy milyen lett a gyermek DNS-e, szoros összefüggés van. Az is kiderült, hogy sokkal nagyobb befolyása volt a gyerekre nézve annak, amit az anya még terhessége előtt evett, mint annak, amit terhessége alatt. A különbségek elsősorban epigenetikus jellegűek voltak, vagyis olyan kémiai változásokat jelentettek a DNS-állományban, amik azt befolyásolják, mikor és mennyire válik egy adott gén aktívvá. A szervezetben nem minden gén aktív állandóan, és ha nagyon nem, vagy ha túlzottan aktívak, az egyaránt problémát okozhat. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a fenti vizsgálatban kimutatott változások az egészségre is hatással vannak-e. Egy másik vizsgálatában Prentice professzor kimutatta, hogy a terhesség előtti étrend az elhízással, a rákkal és az immunrendszerrel kapcsolatos gének kémiájára is befolyással lehet, melyek közül egyes hatások az idők folyamán elkopnak, mások viszont egy életre szólóak lehetnek. A gyermekvállalásra készülő nőknek már eddig is javasolták, hogy szedjenek folsavat vagy B9 vitamint, a professzor szerint azonban az új ismeretek fényében még egyéb tápanyagokra is nagy szükség van ilyenkor, melyeket vagy az étrendből vagy étrend-kiegészítőkből kell a szervezetbe juttatni.

Forrás: Medipress