Terhesség

Babaváró hitel: TB-igazolás miatt bukhattak el az igénylők

Sokan olyan igazolást kaptak, amelyet a bankok nem tudnak elfogadni. Ez meghosszabbíthatja az igénylési folyamatot, hiszen hiánypótlásra van szükség.
2019. Július 30.
Babaváró hitel: TB-igazolás miatt bukhattak el az igénylők

Nem a megfelelő TB-jogviszony igazolást kapták meg a babaváró hitelt igénylők a járási hivatalokban, így akár napokat is csúszhat, mire megkaphatják a hitelt azok, akik így jártak – írj a 24.hu a Bank360 cikke nyomán.

Hosszú sorok alakultak ki a babaváró hitel igénylés kapcsán a hiteligényléshez szükséges TB-jogviszony igazolás beszerzéséhez a kormányablakoknál és a járási hivatalokban. Július közepén azonban kiderült, hogy az igénylők olyan igazolásokat kaptak, amelyek nem feleltek meg a bankoknak. Július 17-től érhető el az a formanyomtatvány, ami egységes és minden bank számára kielégítő.

Leginkább azoknak az igénylőknek jelent a helyzet problémát, akiknek hamarosan fog megszületni a gyermekük. Rendeletmódosítással oldották meg a problémát: akkor is kamatmentessé válik a kölcsön, ha a gyermek hamarabb születik meg júliusban, mint ahogy az igénylést beadta a házaspár.

A nem egységes formanyomtatvány miatt azonban újra kicsúszhatnának a határidőből azok, akiknek sürgős lenne az igénylés, ezt a bankok, úgy tűnik, úgy oldják meg, hogy felfüggesztik a hiteligénylést és hiánypótlást kérnek, azaz az igénylés dátuma nem módosul, és nem csúszik át a baba megszületése utáni időszakra.

A Bank360 megkérdezte a pénzintézeteket, hogy hány érintettje lehet a TB-mizériának: több bank is jelezte, hogy jelentős az érintettek száma. Több ezren vannak, akiknek hiánypótlásra van szüksége. Ezeknek az ügyfeleknek az igénylését nem utasítja el a bank, hanem az új TB-igazolás leadásával folytatható a már megkezdett hitelfelvétel.

Akik tehát még július 17. előtt kapták meg a TB-igazolásukat, nem biztos, hogy sikerrel járnak a bankban, hiszen mindenhol csak az egységes, hivatalos verziót fogadják el. Ha valaki nem ilyet kapott, akkor pótolnia kell a dokumentumot.

A legfontosabb, hogy az igazoláson a következő szövegrészletnek mindenképpen szerepelnie kell:

Az egészségbiztosítás nyilvántartásában a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt feltételeknek – a 4. § (2) bekezdés szerinti követelmények figyelembevételével – megfelel.

Akik most adják be a kérelmet, már egy ilyen nyomtatvánnyal fognak találkozni. Mennyi időt veszítenek azok, akiknek ki kell kérnünk egy új igazolást? A hatóságnak újabb 8 nap áll a rendelkezésére, hogy kiállítsa az okmányt, plusz további napokat vesz igénybe annak postázása.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu