Terhesség

Bakteriális fertőzés is akadályozhatja a teherbeesést

A bakteriális vaginosis egy rendkívül gyakori probléma, amivel a legtöbb nő élete során találkozik. A baktériumok egyensúlyának felborulása azonban a termékenységre is hatással van, ezért jó, ha a gyerekre vágyó nők tesztelésen is átesnek.
2016. Április 05.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a bakteriális vaginosis-szal (BV-vel) küzdő nők körében hatszor gyakoribb a vetélés, és kétszer gyakoribb a koraszülés, de az új információnak számít, hogy a probléma a teherbeesés esélyein is ront. Olyannyira ráadásul, hogy a BV-vel diagnosztizált nőknek csupán 9 százaléka esik teherbe IVF segítségével.

A dán Aarhus University munkatársai 130 olyan nőt vizsgáltak, akik lombikprogramban vettek részt, és kiderült, hogy csupán az abnormális vaginális baktériumszinttel rendelkezők 9 százaléka esik teherbe a kezelést követően. Ez már csak azért is fontos felfedezés, mert a BV a leggyakoribb nőgyógyászati probléma, ami a 15 és 44 év közötti nőket érinti.

A szakemberek nem tudják, mi okozza azt az állapotot, amikor a hüvelyben bizonyos típusú baktérium elszaporodik, és így a normális egyensúly felborul. Az egyértelmű, hogy minden új szexpartner, illetve a partnerek gyakori váltogatása hozzájárulhat a hüvelyi egyensúly felborulásához, ami valószínűbbé teszi a BV kialakulását.

A tünetek nem mindig egyértelműek: néhány nőnél jelentkezik vízszerű, enyhe folyás és halszag, de sokan hasonló tünetek nélkül küzdenek a problémával, ami így vizsgálat nélkül észrevétlen marad.

Kapcsolódó cikkeink:

Nem esel teherbe? Ezek a gyógynövények segíthetnek

A jóga is segítheti a teherbeesést – 3 nő története

Áttörés a meddőségi kezelésekben

Hüvelyfolyás: már megint mit szedtem össze?

Forrás: Medipress