Terhesség

Bár nem szerették volna, mégis sterilizálták őket

A kanadai Saskatchewan tartományban már legalább hatvan nő csoportos pert indított orvosok ellen, a vád szerint kényszer-sterilizálás alá vetették őket.
2018. November 20.
A kanadai kormány pedig azt ígéri, hogy felszámolja a kényszer-sterilizálást

A Mérce számolt be arról, hogy Kanadában már legalább hatvan nő csatlakozott ahhoz a csoportos perhez, amit orvosok és egészségügyi hatóságok tagjai ellen, a vád szerint a nőket akaratul ellenére sterilizálták.

A pert két őslakos nő indította, egyikük arról számolt be, hogy 2001-ben fia születése után annak ellenére kötötték el a petevezetékét, hogy ő ezt visszautasította. A kanadai erőszakos sterilizációról már 2015-ben is beszámolt négy nő, vizsgálatot is indítottak, akkor a hatóságok nyilvános bocsánatkéréssel fordultak az érintettekhez, majd ígéretet tettek arra, hogy felülvizsgálják a sterilizációs protokollokat.

A jelenlegi csoportos perben olyan eseteket is vizsgálnak, amelyek 2017-ben történtek. Az Amnesty International bejelentette, hogy az ENSZ-hez fordulnak. A kanadai kormány pedig azt ígéri, hogy felszámolja a kényszer-sterilizálást.

Forrás: MedicalOnline