Terhesség

Bizonytalanság a német járvány körül

Az elmúlt években a németek hozzászoktak ahhoz, hogy az ivóvizük az egyik legtisztább Európában, és alapjában véve az élelmiszerekkel is rendben van minden.
2011. Június 01.

Időnként akadt ugyan húsmérgezés, előfordult, hogy kórházban vagy idősotthonban szalmonellafertőzés miatt átmeneti hasmenésjárvány tört ki, a hatóságok azonban hamar megtalálták az okot. Most azonban teljesen más helyzet alakult ki.

Több hete tombol az országban a véres hasmenésjárvány. Az eddigi mérleg 21 halott, mintegy 2600 beteg, illetve fertőzésgyanús, és közülük több mint 600 az életveszélyben lévők száma, akik már a legsúlyosabb tünetekkel, a vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelentő úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával küszködnek. A különleges kóli-bélbaktérium okozta járvány nap mint nap újabb meglepetéssel szolgál, újabb, eddig nem tapasztalt, mindenekelőtt a központi idegrendszerre ható tünetek jelentkeznek. A fertőzöttek túlnyomó többsége nő, miközben a járvány – noha elsősorban az északi tartományokat sújtja – immár az egész országra átterjedt.

Sátrak a kórházudvaron

A kórházakban rendkívüli állapot alakult ki. Hamburgban, Hannoverben és Brémában már képtelenek újabb betegek fogadására az intenzív osztályok, a legsúlyosabb állapotban lévőkön a környékbeli kórházak igyekeznek segíteni, a kevésbé súlyos eseteket a kórházi udvaron felállított sátrakban látják el. Sokakat mindez a háború alatti időkre emlékeztet.

A tudósok, az orvosok, illetve az egészségügyi hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a kórokozó baktérium tulajdonságainak feltárására, de mindenekelőtt annak felkutatására, hogy miként terjed az egyre inkább feltartóztathatatlannak tűnő baktérium. Az előbbit illetően az Egészségügyi Világszervezet a napokban már egy olyan teóriával állt elő, amely szerint a kólibaktérium egyik korábban nem ismert, különleges mutációjú új törzse felelős a hasmenésjárványért. Az új törzs minden korábbinál agresszívabb, és ez okozza, hogy a fertőzés rendkívül gyors ütemben és minden korábbinál drasztikusabb tüneteket okozva terjed.

Csíranövények a háttérben?

Az alsó-szászországi Hannoverben tartott rendkívüli sajtóértekezleten a tartományi mezőgazdasági miniszter közölte: a legújabb vizsgálatok szerint a fertőzést Uelzen városának egyik mezőgazdasági üzeméből több tartományba is szállított csírafajták okozhatják.

A hannoveri mezőgazdasági miniszter nem közölte, hogy a hatóságok miként kerültek az újabb „forró nyom” birtokába. Azt állította ugyanakkor, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok meggyőzőnek tűnnek, ezért a növényi csírák fogyasztásának elkerülésére szólított fel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a végleges laboratóriumi vizsgálati eredmény egyelőre nem áll rendelkezésre, az szavai szerint hétfőre várható.

Gert Lindemann elmondta, hogy a szóban forgó uelzeni üzemből több tartományba szállítottak különböző vetőmagokból nyert csírafajtákat: a többi között Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, továbbá Hessen tartományokba, valamint különböző alsó-szászországi megrendelőkhöz. A megrendelők között nagy számban éttermek, vendéglők, kantinok voltak. A miniszter szerint az üzem több dolgozója is megbetegedett a fertőzésben. Az üzemet azonnali hatállyal bezárták.

Az egyik német tévécsatorna szerint összesen 18 különféle növényi csírára gyanakodnak.

Szakértők szerint a különböző növényi csírák gazdagok fehérjében és vitaminokban, ezért nyersen is előszeretettel fogyasztják azokat. Ugyanakkor a múltban már több alkalommal is különböző fertőzéseket okoztak, ezért a hatóságok újból és újból eltanácsoltak a nyers csírák fogyasztásától. Különösen bizonyos „rizikócsoportokat” óvtak ettől, mindenekelőtt a gyermekeket, az idősebbeket, a terhes nőket és a legyengült szervezetű embereket.

A növényi csírák a múltban is okoztak már a mostanihoz hasonló, csak kevésbé agresszív EHEC-bélbaktérium-járványt Japánban. Német adatok szerint az ázsiai országban retekcsíra fogyasztása után annak idején több ezren betegedtek meg.

A hatóságok remélik, hogy a legújabb „forró nyomról” nem derül ki, hogy az illetékesek – akárcsak a spanyol uborka esetében – rossz nyomon járnak. Megfigyelők arra is felhívták a figyelmet: amennyiben bebizonyosodik, hogy a növényi csíra a vétkes, az ugyancsak gyanúsnak tartott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta termesztői fellázadnak a hatóságok ellen.

Nincs pánik!

Túlzás lenne azt állítani, hogy Németországban pánik alakult volna ki. Az emberek azonban egyre erősebben aggódnak, alapvetően változtatnak étkezési szokásaikon, és továbbra is a hatóságoktól várják az eligazítást. Amelynek lényege több héttel a járvány kitörése után még mindig csak az, hogy lehetőség szerint ne fogyasszanak nyers zöldségeket, mindent mossanak, hámozzanak és inkább főzzenek meg, és minél gyakrabban mossanak kezet.

A járvány még úgy-ahogy áttekinthető, de senki nem tudja, mit hoz a holnap. Amíg a fertőzés forrását nem találják meg teljes bizonyossággal, minden bizonytalan. És ha egyáltalán nem is találják meg? Akárhogy is lesz, a német társadalom most leszámolt egy újabb illúzióval. Mégpedig azzal, hogy legalább az ivóvíz és az élelmiszerek frontján még teljes a biztonság.Babaszoba: Olvasd el cikkünket, hogyan vigyázhatsz magadra és családodra.

Forrás: MTI