Terhesség

Biztonságos a H1N1 oltás

Vizsgálatok bizonyították: a terhesen kapott H1N1 vírus elleni oltás biztonságos. Egy pici kérdőjellel!
2012. Augusztus 02.

Ne ijedj meg, a végkövetkeztetés azokat igazolja, akik beoltatták magukat.

A 2009-es járvány idején számtalan ország egészségügyi ellátórendszere hívta fel a nők figyelmét arra, hogy oltassák be magukat. A terhesen kapott oltásnak az anyára, a magzatra és a megszületett babára is lehet hatása.

Dániában 53 432 csecsemő vizsgálata során nem találtak az átlagosnál több egészségkárosodást az oltott édesanyák gyerekei között, nem történt több koraszülés sem, és nem volt jellemző, hogy kis súlyú újszülöttet hoznak világra.

Ha beoltanak az a baj, ha nem oltanak, az a baj…

Egy kanadai vizsgálat más eredményre jutott: azok között a babák között, akiknek édesanyja H1N1-oltást kapott a várandósság alatt, a szokásosnál több Guillain-Barre-szindrómást találtak.

A Guillain-Barre-szindróma az idegrendszer megbetegedése. Zsibbadást, hangyamászás-érzést, izomgyengeséget okoz. A legtöbb beteg néhány hónap alatt teljesen felépül. Nagyon ritkán bénulást, halált okoz. A tanulmány szerint egymillió oltottból ketten szenvedtek ebben a betegségben. Az 1976-os sertésinfluenza-járvány időszakában is tapasztalható volt a Guillain-Barre-szindrómások számának emelkedése: 100 000 oltottra jutott egy beteg. Ám amikor az oltáson gondolkodunk, azt is figyelembe kell venni, hogy maga az influenza is fokozza a Guillain-Barre-szindróma megjelenését.

Három az egyben

Annak a kockázata, hogy huszonegynéhány évesen, terhesen kórházba kerül valaki influenza miatt, a hétszerese annak, hogy valaki ugyanennyi idősen, de nem terhesen bekerüljön – mondja dr. Mark C. Steinhoff, a Cincinnati Children’s Hospital igazgatója. – És a baba fizeti meg az árát!

A gyerekek védettségét az első hat hónapban az anyától kapott ellenanyagok biztosítják. Éppen ebben az életkorban a legveszélyesebb az influenza hatása, és komoly szövődmények várhatók. Az oltás tulajdonképpen három az egyben: védi az anyát, a magzatot és a csecsemőt.

Jill Rabin, a Long Island Jewish Medical Center munkatársa szerint sokkal veszélyesebb az influenzát átvészelni, mint oltást kapni.

Az eredeti cikket itt olvashatod.