Terhesség

A hét közepén derül ki, hol oltják a várandósokat

Szombat óta már soron kívül oltják a várandós kismamákat, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter arról posztolt, hogy mi a menete a kismamák oltásának.
2021. Március 29.
A hét közepén derül ki, hol oltják a várandósokat (fotó: Getty Images)

Novák Katalin azt írja, hogy miután a szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről, soron kívül biztosítják a kismamák beoltását.

A pénteki szakmai állásfoglalás után megrohamozták a kismamák az oltópontokat. Novák Katalin most azt írja, hogy a kismamák regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal, aki megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter azt is írja, hogy minden megyében és a fővárosban is lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a várandós előzetesen maga is tud majd időpontot kérni az oltásra. Ezek listáját és elérhetőségét jövő hét közepén teszik közzé a koronavirus.gov.hu honlapon. Az oltásra a kismamáknak magukkal kell vinniük a várandósgondozási kiskönyvet.

Az oltáshoz Pfizer és Moderna vakcinákat lehet használni a szakmai iránymutatás szerint. Az első oltást a várandósság 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolja beadni – írta Novák Katalin.

Szalóki Ági pedig arról posztolt, hogy ő is beolttatta magát várandóssága 36. hetében. “Beoltattam magam várandósan a 36. hétben, különös tekintettel arra, hogy állami kórházban szülök, ahol az orvosom covidos betegekkel is foglalkozik” – írta Szalóki Ági. Az énekesnőnek Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora adta be a koronavírus elleni védőoltást. “Ma kaptam a hírt egy kedves háziorvos barátomtól, hogy a Városmajori Szívklinikán már szombaton elkezdik a kismamák oltását. Próba, szerencse, hát odamentem. Épp az adatlapot töltögettem néhány kismamával együtt, mikor egy fiatal orvos vagy orvosjelölt odalépett hozzánk, és közölte, hogy tartsunk vele, mert Merkely professzor fogja beadni nekünk az oltást” – írta Szalóki Ági még szombaton Facebook bejegyzésében.