Terhesség

Koronavírus elleni oltás és terhesség – Hogy időzítsük a gyermekvállalást? Kaphat oltást a kismama?

COVID és terhesség, családtervezés témában a Babagenetika Egyesület két szakemberrel beszélgetett oltásról, veszélyekről és a tudomány jelenlegi állásáról.
2021. Március 22.
Koronavírus és terhesség: családtervezés, oltás (fotó: Getty Images)

Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Egyesület alapítója beszélgetett Dr. Kemenesi Gábor, biológus, víruskutatóval és Dr. Varga Norbert, csecsemő-és gyermekgyógyász, klinikai genetikus szakorvossal a tudomány jelenlegi állásáról. A Facebook nyilvános beszélgetésen bárki kérdéseket tehetett fel, a szakértők pedig igyekeztek minden kérdésre választ adni. Mi pedig összefoglaljuk a kérdéseket és a rájuk adott válaszokat.

Családtervezés

A jelenlegi pandémiás helyzetben, ha egy pár gyermeket szeretne vállalni, és mindketten egészségesek, akkor két alapvető kérdés merül fel: bele merjenek-e vágni most, vagy várják meg, amíg beoltják őket és utána vágjanak bele a gyerekvállalásba, ha utóbbi, akkor mennyi ideig kell várniuk az oltás után. Kezdjük az elején.

Jelenleg Magyarországon nem ajánlják a kismamák koronavírus elleni oltását (erre a kérdésre még később kitérünk). Ezért merül fel sokakban, hogy oltás nélkül merjenek-e gyermeket vállalni vagy várják meg amíg megkapják az oltást és csak utána tervezzenek gyermeket.

A jelenlegi itthoni ajánlás szerint, ha valakit beoltanak koronavírus ellen (mindegy, hogy a nő az vagy férfi!), akkor 2-3 hónapot érdemes várni a gyermekvállalással (oltóanyaga válogatja, hogy 2 vagy 3 hónap). Nézzünk egy példát. Ha a nőt áprilisban beoltják az első, majd májusban a második adag vakcinával, a férfit pedig májusban és júniusban, akkor jelen állás szerint a júniusi dátumhoz képest érdemes várni 2 vagy 3 hónapot és akkor belevágni a gyerekvállalásba. Azaz akár a nőről, akár a férfiról van szó, a második adag vakcinától számítva várjunk 2 vagy 3 hónapot.

Mi van abban az esetben, ha átesik a pár egyik vagy mindkét tagja a koronavírus-fertőzésen? Ebben az esetben nincs megkötés, nem tudni olyan kockázatról, amely kizárná a teherbe esést. A szakértők elmondták, hogy egy lezajlott vírusfertőzés ugyan gátolni tudja a teherbe esést (tehát bármilyen vírusfertőzés!), de direkt kontraindikáció nincs.

Kapcsolódó: Csecsemőkön is elkezdik tesztelni az egyik koronavírus elleni vakcinát

Krónikus betegség esetén a szakértők a szakorvossal történő megbeszélést javasolták: egyfelől, ha nem lenne járvány, akkor is szakorvossal kell beszélni egy krónikus betegnek családtervezés előtt. Másfelől, ha valaki krónikus beteg, és az egyensúlyban van tartva, akkor ugyanaz a folyamat lehetséges: oltás, majd 2-3 hónap múlva gyermekvállalás. Tehát továbbra is oda kell figyelni, hogy a krónikus betegség egyensúlyban legyen és be kell tartani a 2-3 hónapot, ami a jelenlegi ajánlásban szerepel.

Összefoglalva tehát: oltás után 2-3 hónapot várjunk a családtervezéssel, átesett vírusfertőzés után nincs megkötés.

Mi történik abban az esetben, ha a koronavírus-fertőzés miatt Favipiravirt kellett szednie a párnak (vagy csak az egyiküknek)? Utána mennyi időnek kell eltelnie, hogy belevágjanak a gyerekvállalásba? A válasz az, hogy ez egy influenza elleni szer alapvetően, eddig is ismert gyógyszer volt, a gyógyszerleírásban pontosan szerepel, hogy mire, milyen hatása van. Dr. Varga Norbert elmondta, hogy ez a gyógyszer kb. 1 hét alatt ürül ki a szervezetből. Fontos azonban, hogy terhesség és szoptatás alatt szigorúan tilos szedni. Terhesség alatt a férfi sem szedheti, amennyiben a pár házaséletet él.

Mi történik abban az esetben, ha oltás után a baba nem tervezetten fogan meg? A szakértők egybehangzó válasza, hogy ezt még nem tudjuk biztosan, de valószínűleg semmi baj sem történik.

És itt térnénk ki arra a kérdésre, hogy miért nem ajánlják itthon az oltást kismamáknak. Egy oltás bevezetésekor mindent vizsgálatokkal kell alátámasztani. A vakcina tesztelés nem terhes kismamákon kezdődik. Ezért jelen állás szerint még nincs elegendő adat és vizsgálat, ami alapján teljes bizonyossággal bármi állítható lenne. Nem arról van szó, hogy kimutattak valami kockázatos dolgot kismamáknál vagy teherbeesésnél, hanem az az alapvetés a vakcinatervezésnél, hogy ami megdől, azt később kiveszik a tiltó- vagy nem ajánlott listáról. Jelenleg Magyarországon terheseknek nem ajánlják (még) a koronavírus elleni oltást, de ahogy Kemenesi Gábor fogalmazott, 400 millió oltást adtak már be világszinten, ebben biztosan volt már terhes kismama is. Jól haladnak azok a tesztek, amik direkt a kismamák és az oltás kapcsolatát kutatják, a szakértő szerint 3-4 hónap múlva kiderül, hogy ajánlják-e kismamáknak is az oltást. Varga Norbert hozzátette, hogy bár itthon nem ajánlják, de van, aki saját felelősségre kérte kismamaként az oltást és az oltóorvos vállalta a beadását (oltóorvosa válogatja, hogy az oltandó személy saját felelősségére beadja-e az oltást). Hiszen minden esetben az oltóorvos a helyszínen dönt arról, hogy beadja-e az adott vakcinát.

Terhesség

Jelenleg tehát kismamáknak nem ajánlják az oltást, de előfordulhat, hogy valaki saját felelősségre és az oltóorvos vállalásával beadatja az oltást.

Mi történik akkor, ha a kismama koronavírusos lesz? Kezdjük a magzattal. Ha az anya terhesen megfertőződik, akkor eddig szinte soha nem mutatták ki a magzatvízből a koronavírust, a veleszületett COVID nagyon elenyésző. Ha a baba koronavírus-fertőzéssel születik meg (ritkán), akkor általában tünetmentes. Az anyára és méhlepényre azonban lehet veszélyes a koronavírus, és, ha a méhlepényre veszélyes, akkor abból vetélés következhet. Szignifikáns különbséget nem találtak az egészséges kismamák és a COVID-is kismamák vetélési arányai között, de metaanalitikus elemzés még nem történt. Hasonlóan más vírusfertőzésekhez, a koronavírus-fertőzés is növeli a koraszülés kockázatát.