Terhesség

Biztonságos az ibuprofen szoptató anyukáknak?

A terhesség alatt számos orvos nem javasolja az ibuprofen-tartalmú készítményeket, de mi a helyzet a szoptatás időszakával?
2018. Szeptember 16.

Az orvosok közül sokan egyetértenek abban, hogy bizonyos gyógyszereket jobb mellőzni a szoptató anyukáknak, az ibuprofen-tartalmú készítmények viszont az esetek többségében, mérsékelt dózisban alkalmazva biztonságosak. Egy 2014-es kutatás eredménye szerint ezek ibuprofen-tartalmából mindössze 0.38 százalék az anyatejbe, és még akkor is egy százalék alatt marad ez az arány, ha a kismama többet vesz be.

Várandósság idején miért tilos?

Attól viszont óva intenek az orvosok, hogy a várandósság idején ibuprofen-tartalmú készítményeket szedjünk, ugyanis ezek a véráramba, onnan a méhlepénybe kerülnek, és kedvezőtlen hatással lehetnek a babára – kutatások szerint kapcsolat állhat fenn a várandósság alatti ibuprofen-fogyasztás és az asztma kialakulása közt – írja a MedicalNewsToday. A terhesség kezdeti időszakában egyébként különösen kerülendők ezek a szerek, ugyanis akár vetélést is okozhatnak. 

Mi a helyzet más fájdalomcsillapítókkal?

A szoptató anyukák számára az ibuprofen az egyik legbiztonságosabb megoldás, a másik a paracetamol. Egy 2014-es jelentés szerint kis dózisban az aszpirin is biztonságos, de mások azt mondják, ezt érdemesebb kerülni, ugyanis nagyobb arányban kerülhet az anyatejbe – akár a dózis 10 százaléka! -, és akár Reye-szindrómát is okozhat. Ez heveny agyvelőkárosodás, amely a májat is elég komolyan érinti – szerencsére ma már elég ritka problémának számít.

Fájdalomcsillapítás természetes módszerekkel 

Ha nem érzünk olyan erős fájdalmat, vagy úgy gondoljuk, inkább nem veszünk be fájdalomcsillapítót, nehogy a legkisebb mértékben is ártsunk kisbabánk egészségének, akkor még mindig visszatérhetünk anyáink és nagyanyáink módszereihez, a vizes ruházáshoz, a masszírozáshoz vagy a forró fürdőhöz.

Az is nagyon fontos, hogy figyeljünk oda magunkra, egészségünkre, és ne feledkezzünk el az olyan – egyébként mindenkinek ajánlott – hétköznapi dolgokról, mint például az elegendő folyadékfogyasztás. Ha nem iszunk eleget, jobban fognak kínozni minket az izomfájdalmak, és az anyatejünk sem lesz olyan bőséges.

Kapcsolódó írásaink: