Terhesség

Chlamydia-fertőzés

Sokat hallani egy igen gyakori, szexuális úton terjedő betegségről, a chlamydia-fertőzésről. Milyen veszélyei vannak, hogyan előzhető meg?
2007. Szeptember 05.

Néma betegség – így is emlegetik a chlamydiát, mert a fertőzött nők hatvanöt-nyolcvan, míg a fertőzött férfiak közel ötven százaléka panaszmentes. Ugyan, miért kellene tartanunk egy olyan betegségtől, melynek többnyire észre sem vesszük a tüneteit? A válasz egyszerű: a szövődmények miatt.

A chlamydia trachomatis olyan baktérium, mely a vírusokhoz és a parazitákhoz hasonlóan viselkedik, és az emberi szervezet sejtjeibe hatolva képes hosszú időn keresztül sokszor tünetmentesen megbújni, azután aktiválódni. A kórokozó a betegség bizonyos időszakaiban nyugalmi állapotban van a szervezetünkön belül, eközben védekező rendszerünk is ellentámadásba lendül, de tüneteket nem tapasztalunk.

A chlamydia hengerhámsejtekhez kapcsolódik – ez a sejttípus béleli a nemi szervek nagy részét. Nőknél leginkább a méhnyak, a méh, a petevezetők és a húgycső, férfiaknál főként csak a húgycső sejtjeiben telepedik meg. Jelenléte gyulladást okoz az érintett felületeken, ami a nyálkahártya megvastagodásával, fokozott váladéktermelésével (ha jelentkeznek tünetek, akkor általában rendellenes folyást, szürkés, fehéres, gennyes váladékozást tapasztalunk), majd hegesedésével jár.

Késői szövődmények

A felszálló fertőzés a női belső nemi szervekben egyre beljebb kúszik, végül általános kismedencei gyulladás alakulhat ki. A következmény igen gyakran meddőség. Az állandó gyulladás és hegesedés következtében ugyanis csökken a petevezetők átmérője, letapadás alakulhat ki, súlyos esetben pedig teljesen össze is nőhet. Mivel a megtermékenyült petesejt rosszul vagy egyáltalán nem tud előrehaladni, méhen kívüli terhesség is kialakulhat. Amennyiben a meddőséget a petevezetők rossz átjárhatósága okozza, az esetek ötven százalékában chlamydia trachomatis-fertőzés áll a háttérben.

Ki veszélyeztetett?

Azok körében, akikre jellemző a gyakori partnercsere, és mellőzik a gumióvszer használatát, akár a húsz-huszonöt százalékot is elérheti a fertőzöttek aránya.

A szexuális életet éppen elkezdő, 15-25 éves fiataloknál tapasztalható a legtöbb friss fertőzés, mert gyakori, hogy nem használnak gumióvszert.

Azok között, akik huzamos ideig ugyanazzal a partnerrel élnek, legfeljebb három-négy százalék a fertőzöttek aránya.

Magyarországon átlagosan hét-nyolc százalékos fertőzöttségi arányról beszélhetünk.

A kismamák és a néma betegség

Németországban és számos más fejlett országban a várandósság idején az alapvető, egészségbiztosító által fizetett vizsgálatok közé tartozik a chlamydiaszűrés. Többek között azért vezették be, mert koraszülést is okozhat, és a szülőutakon áthaladva a magzat is fertőződhet. A következmény kötőhártya- és tüdőgyulladás is lehet. Magyarországon a születés után rögtön a baba szemébe cseppentett antibiotikum rendszerint megelőzi a betegséget. Ha chlamydia-fertőzés következtében tüdőgyulladás alakul ki az újszülöttnél, szintén antibiotikumos kezelést végeznek.

Hazánkban nem szűrik rutinszerűen a kismamákat, a vizsgálatot csak akkor fizeti az egészségbiztosító, ha meddőségi központban, a kivizsgálás részeként kerül rá sor. Egyébként önköltséges a szűrés. A gyógyszertárban kapható, korszerű PCR-technika (Polymerase Chain Reaction) alapján működő tesztet bárki megvásárolhatja (ára 7-8 ezer Ft) recept nélkül. Találati aránya 97-99,5 százalékos. Otthon elvégezhető a leírás alapján, majd a csomaghoz tartozó borítékban lehet beküldeni a vizsgálati anyagot a központi laboratóriumba.

Ha idejében észlelik a problémát, antibiotikumos kezeléssel véget lehet vetni a betegségnek. A szükséges gyógyszer (hatóanyaga: azithromycin vagy erythromycin) terhesség és szoptatás alatt is szedhető.

Mint minden szexuális úton terjedő betegségnél, a chlamydia esetében sem tekinthetünk el a partner vizsgálatától és kezelésétől. Ellenkező esetben pingpongfertőzés alakulhat ki.

Ingyenesen hívható információs vonal: 06-80-520-520

Kapcsolódó cikkeink:

  • Meddig várhatsz a babaprojekttel?
  • Miért nem jön a kistesó? A nyomozás első lépései
  • Szűrővizsgálatok
  • Hüvelyfolyás: már megint mit szedtem össze?
  • Forrás: Kismama magazin