Terhesség

Egyre több kismama küzd magas vérnyomással

Négy évtized alatt megsokszorozódott a magas vérnyomással küzdő kismamák száma - derítette ki egy új kutatás. A magas vérnyomással pedig a kockázatok száma is nő.
2019. Szeptember 14.
Egyre több kismamának magas a vérnyomása  Fotó: iStock

A magas vérnyomás a várandós kismamára és a magzatra nézve egyaránt veszélyes, növeli többek között a halvaszületés és az életveszélyes preeklampszia rizikóját is. Az elmúlt évtizedekben pedig egyre több terhes anyát kellett magas vérnyomással kezelni, állapította meg egy nagyszabású kutatás, melyben 1970 és 2010 között gyűjtött adatokat elemeztek.

Összesen 151 millió kórházi esetet néztek át, hogy megállapítsák, mekkora volt az aránya a magas vérnyomásnak a 15 és 49 év közötti terhes nők esetében. A krónikus magas vérnyomást úgy határozták meg, hogy az már a terhesség előtt, vagy a terhesség első húsz hetében jelentkezett. A kutatók a korábban érvényes ajánlást, vagyis a 140/90-et tekintették a normális és a magas vérnyomás közötti határnak. Bár a kutatásban csak amerikai nők adatai szerepeltek, valószínű, hogy a világ többi részén, így hazánkban is hasonló trendek érvényesülnek.

Az 1970-es évektől meredeken emelkedett a magas vérnyomással küzdő kismamák száma, 2010-ig nagyjából tizenháromszorosára nőtt ez, és 1979-től évente átlagosan 6 százalékos emelkedést figyelhető meg. 

“Azok a nők, akiknek magas a vérnyomása, de gyereket terveznek, még jobban oda kell figyelniük a terápiára és a rendszeres vérnyomás-ellenőrzésre, ezt pedig a terhesség alatt sem szabad elhanyagolni” – mondta a kutatás vezető szerzője, Cande Ananth. 

A szakemberek szerint a magas vérnyomással küzdő kismamák növekvő száma összefügghet azzal, hogy egyre több nő vállal későbbi életkorban gyereket. Az idősebb anyáknál ugyanis jóval nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának a rizikója.

A kutatás eredményeiről  a Hypertension c. folyóiratban számoltak be.

(via)

Ez is érdekelhet: