Terhesség

Első trimeszterben erre mindenképp figyelj

Tudtad, hogy a vas a pajzsmirigyhormonok képződésére is hatással van, és ezáltal kisbabád agyi fejlődését is nagyban befolyásolja? Ezért érdemes folyamatosan pótolni ezt a nyomelemet.
2023. Április 05.
FOTÓ GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Ha korábban nem is annyira érdekelt a biológia és az emberi test működése, ez a várandóssággal egészen biztosan megváltozik. Mégiscsak egy új élet növekszik a pocakodban, akinek mindent szeretnél megadni, ehhez pedig nem árt, ha tisztában vagy azzal, milyen folyamatok zajlanak a testedben, és ezek tökéletes működéséhez milyen tápanyagokra van szükség. Azt már biztos tudod, hogy a vas az egyik legfontosabb nyomelem a kismamák számára, hiszen számos fronton hozzájárul a magzat fejlődéséhez. A vas a vér oxigénszállítását végző hemoglobin építőelemeként elsősorban a magzat oxigén- és tápanyagellátásáért felel. De emellett kismamaként az is fontos információ számodra, hogy a vas a pajzsmirigyhormonok termelődéséhez ugyancsak nélkülözhetetlen. Lássuk, miért olyan lényeges ez!

A pajzsmirigy szerepe a magzat fejlődésében

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található, belső elválasztású mirigyünk, amely a trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4) nevű hormonokat termeli. Ezek a hormonok létfontosságúak a szervezet anyagcsere-folyamataihoz, valamint serkentik a testi, agyi és idegrendszeri fejlődést. Az utóbbi miatt a pajzsmirigyhormonokra nagy szüksége van a kisbabádnak már magzati korban.

Az első trimeszterben azonban az embriók még az anyától nyerik a pajzsmirigyhormonokat, mivel a saját pajzsmirigyük csak a terhesség 12. hetében kezd el önállóan működni, és a 18-20. hétig nem képes egyedül elegendő mennyiségű hormont termelni. Ha pedig az édesanya teste valamilyen okból nem állít elő elegendő T3 és T4 hormont, az növeli a magzatnál a fejlődési és idegrendszeri zavarok kialakulásának esélyét, valamint nagyobb a rizikója a vetélésnek, a méhlepény leválásának és a halvaszületésnek is.

Mi történik a pajzsmiriggyel, ha kiürülnek az anya vasraktárai?

A pajzsmirigy működését számos tényező befolyásolja, ezek egyike, hogy mennyi vashoz jut hozzá a várandós nő szervezete. Egy 2016-os tanulmányban, amelyet a European Journal of Endocrinology című szaklapban publikáltak, egy belga kutatócsoport 1900 első trimeszterben lévő kismamát vizsgált, és a vashiányos nők 10%-ánál találtak autoimmun pajzsmirigyzavart. Emellett a vashiányban szenvedő várandósok 20%-ánál mutattak ki szubklinikus, azaz tünetmentes pajzsmirigy-alulműködést. Ez az arány a nem vashiányos kismamáknál 16% volt.

A vashiány és a pajzsmirigy alulműködésének kapcsolata arra vezethető vissza, hogy a vas elengedhetetlen a tireo-peroxidáz enzim, vagy röviden TPO működéséhez, amely a pajzsmirigyhormonok előállítását irányítja. Tehát ha nem viszel be elegendő vasat, akkor kevesebb T3 és T4 hormon termelődik, ami a kisbabád fejlődését veszélyeztetheti.

Figyelj a vasbevitelre már az első naptól!

Szervezetünk nem képes magától előállítani vasat, ezért azt mindenképp külsőleg kell bevinnünk. Szerencsére a legtöbb élelmiszer tartalmaz valamilyen formában vasat, bár tény, hogy legjobban az állati eredetű táplálékokból szívódik fel (főleg a vörös húsokból és az olyan belsőségekből, mint a máj). Ha kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozol, azzal segíted a vasraktáraid feltöltődését. Ám a terhesség alatt megsokszorozódik a vasszükséglet, a megnövekedett mennyiséget önmagában táplálkozással lehetetlen biztosítani.

A hazai várandósgondozási protokoll szerint már a legelső laborvizsgálaton nézik a szervezet vaskészletét mutató paramétereket, de ilyenkor az orvosok általában csak akkor hívják fel a figyelmet a vaspótlásra, ha a leletek vashiányra, vérszegénységre utalnak. Azonban a fentiek ismeretében a pajzsmirigyhormonok megfelelő termelődésének érdekében már a várandósság kezdetétől, sőt a gyerekvállalás tervezésétől kezdve ajánlott odafigyelni a vasbevitelre, a kiegyensúlyozott táplálkozást pedig vaspótló készítménnyel is érdemes kiegészíteni.